EkonomiGenelKıbrısManşet

Sektör, 3 koçanın etrafında dönüyor

Kuzey Kıbrıs gayrimenkul sektöründe fiyatları uzun yıllardır “tapu” (koçan) türü belirliyor

Türk koçanı, Eşdeğer koçanı ve Tahsis koçanı olmak üzere üç çeşit koçan var

SENİN MALIN KOÇANI HANGİSİ? Kuzey Kıbrıs’ta emlak ilanlarına göz atanlar gayrimenkullerin tapusunun çeşit çeşit olduğunu hemen fark ediyor. Ülke sakinleri için çok karmaşık olmasa da dışarıdan gelip, gayrimenkul sahibi olmak isteyenlerin kafası karışıyor. Bu karışıklık ise çoğu zaman alıcıya tarih dersiyle karışık bir “koçan kursu” verilmesini zorunlu kılıyor. Ülkede yasal olarak “Türk koçanı”, “Eşdeğer koçanı” ve “tahsis koçanı” olmak üzere üç çeşit “Kıbrıs koçanı” var.

HEM FİYATI HEM KREDİYİ… Kuzey Kıbrıs’taki gayrimenkuller arasında koçan türü farklılığına göre fiyatlar değişkenlik gösterirken, bankalar dahi tapu türüne göre konut kredisi veriyor veya tapuyu riskli görüp vermiyor. Ancak, son dönemlerde fiyat, kredi ve işleyiş farkı tümüyle olmasa da kısmen ortadan kalkıyor diyebiliriz. Türk koçanı ile Eşdeğer koçanı arasındaki fark neredeyse kapandı. Tahsis koçana hala soru işaretiyle bakılsa da risk severler daha ucuz mal için bu koçanı tercih edebiliyor.

TAPUNUN TÜRÜ, MALIN KAYNAĞI… Sektörün şekillenmesinde de etkili olan tapu (koçan) türlerini kısaca şöyle anlatabiliriz:

1- Türk Koçanı: Kuzey Kıbrıs emlak sektörünün en değerli tapusu. Gayrimenkul sahibinin kimliği fark etmeksizin, 1974 yılından önce sahip olunan gayrimenkulün bir Türk’e ait olduğu anlamına geliyor.

2- Eşdeğer Koçanı: Kabaca, 1974 sonrasında Güney’den Kuzey’e göç eden Kıbrıslı Türklere dağıtılan Kıbrıslı Rum mallarını anlatıyor. Eşdeğer koçanlı mallara birkaç yıl öncesine kadar çok zor kredi sağlanabiliyordu. Sorun kısmen ortadan kalktı.

3- Tahsis koçanı: 1974 sonrasında Türkiye’den getirilip yerleştirilenlere dağıtılan Rum mallarını anlatan koçan türü olarak biliniyor. Uzun yıllar alım-satıma zor konu olan bu mallar, son dönemlerde daha riskli olmasına rağmen rağbet görüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu