KıbrısManşetTürkiye

Semptomsuz vakalar ‘Pozitif’ olsalar bile virüsü bulaştırmıyor mu?

Türk Tabipleri Birliği,  Koca'nın "Koronavirüs testi her pozitif çıkan hasta değildir ve günlük tabloda sadece 'hasta' sayısı veriliyor" ifadesine sert çıktı.

GIYNIK GAZETESİ ÖZEL

Türk Tabipleri Birliği,  Koca’nın “Koronavirüs testi her pozitif çıkan hasta değildir ve günlük tabloda sadece ‘hasta’ sayısı veriliyor” ifadesine sert çıktı.

Birliğin 6 aydır bunu söylediğini ve sürecin şeffaf yürütülmediği konusunda haklı olduklarını vurgulayıp, “Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız” dedi.

Peki TC Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasına göre semptom göstermeyen vakalar “Pozitif” olsalar bile virüsü bulaştırmıyor mu?

30 bin civarı günlük vakası olan bir ülkenin hangi kategoride olması gerekir ve karantinasız giriş kapsamına dahil edilebilir mi?

Yapılan açıklamalar doğrultusunda dünyada vaka sayıları yüksek ve riskli saydığımız, ülkemizde karantina uyguladığımız İngiltere, ABD, Rusya ile aynı rakamlara sahip Türkiye’ye nasıl bir uygulama getirileceği merak konusu..

TÜRKİYE’DE 1 GÜNDE TESPİT EDİLEN VAKA SAYISI 29 BİN 377

Türk Tabipler Birliği, bir günde tespit edilen pozitif vaka sayısının 29 bin 377 olduğunu verilerle paylaştı:

TTB’DEN “BİZİM VERDİĞİMİZ ‘HASTA’ SAYISI” DİYEN KOCA’YA: 6 AYDIR BUNU SÖYLÜYORDUK, GERÇEKLERİ GİZLEDİNİZ”

Türk Tabipleri Birliği, “Koronavirüs testi her pozitif çıkan hasta değildir” vurgusu yapan ve günlük tabloda ‘hasta’ sayısının verildiğini ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından, “6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgının seyrine ilişkin olarak yaptığı açıklamada “vaka sayısının gizlendiği” eleştirilerine yanıt verirken “pozitif çıkan her kişinin hasta değil vaka olduğu” vurgusu yaptı.

Koca, “Bizim verdiğimiz ‘hasta’ sayısı” dedi. Koca, “Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz” diye konuştu.

Koca’nın açıklamasının ardından “Vaka sayısı kaç” diye soran TTB, Twitter hesabından şunları yazdı:

“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız. 
TC SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN RAKAMLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ

Vaka sayısı ile hasta sayısı arasındaki karışıklığa açıklık getirmek istediğini belirten Koca, “Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor” dedi.

“SEMPTOMATİK VAKA HASTA, ASEMPTOMATİK VAKA İSE VAKA”

Koca, ‘Semptomatik pozitif vakalar tabloda yer alıyor mu, yer almıyorsa Türkiye’de kaç asemptomatik vaka var” sorusuna ise “Semptomatik vaka hasta, asemptomatik vaka ise vaka.Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı. 29 Temmuz’dan itibaren günlük hasta sayısı olarak veriyoruz. Verdiğimiz bilgi bu” yanıtını verdi.

Koca, günlük koronavirüs tablosunda yer alan ‘Ağır Hasta’nın tanımını ise, “Covid 19’un viral solunum enfeksiyonu olmanın ötesine geçip sistemik hastalık halini alması ve hastayı dış desteğe ihtiyaç duyar hale getirmesi durumunda hastayı ağır hasta olarak tanımlıyoruz” şeklinde yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu