ManşetSpor

“Senden atlet olmaz” falan

Bizim adam bir olimpiyatta Carl Lewis’den sonra bu iki mesafeyi de kazanan ilk atlet, tarihte dokuzuncu atlet olmuştur ve bir olimpiyatta her ikisini de dünya rekoru kırarak kazanan ilk atlettir

Usain Bolt Hazretleri; 100 metre erkeklerde dünya ve olimpiyat rekortmeni Jamaika’lı sprinter. Ünlü atlet 21 Ağustos 1986’da Jamaika Trelawny’de doğmuş. 2002 yılında daha sadece 15 yaşındayken Kingston’da kendi halkının önünde 200 metrede Gençler Dünya Şampiyonu olduğunda uluslararası alanda dikkat çekmiş.

Yine 2003 yılında Dünya Gençler Şampiyonu olduktan bir hafta sonra, Gençler Dünya Rekorunu kırmış. Takip eden yıl Bolt 19,93 ile bugün de hâlâ geçerli olan gençler dünya rekorunu kırdığında, 200 metreyi 20 saniyenin altında koşan ilk ve şu ana kadar tek genç sporcu olmuş.

Meraklıları bilir, sakatlığının etkisiyle oyunlar sürerken ayrıldığı 2004 Atina’daki Olimpiyat Oyunları onun için hayal kırıklığı olmuş. Helsinki’deki Dünya Şampiyonası’nda Bolt büyük bir şampiyonada ilk kez finale ulaştı, bununla birlikte final esnasında sakatlanarak bitiş çizgisini yine aksayarak geçmişti. 2006’daki Lozan’da Athletissima turnuvasında en iyi derecesini 19,88 ile geliştirdi ki bu derece vatandaşı Donald Quarrie’nin ülke rekorunun sadece 0,02 saniye üzerinde kalmıştı

Neyse, 16 Ağustos 2008 tarihinde Pekin’deki 2008 Yaz Olimpiyatları Usain Bolt 100 metre finalinde 9.69 saniye derecesi ile dünya rekoruna kapak yapmış ve sprint mesafelerinde altın kazanan ilk Jamaikalı olmuş. Bitiş çizgisine daha 30 metre varken Bolt temposunu düşürerek kollarını açmış, muhtemelen daha da büyük bir rekordan olmuştu.

Sonuç mu? Bizim adam bir olimpiyatta Carl Lewis’den sonra bu iki mesafeyi de kazanan ilk atlet, tarihte dokuzuncu atlet olmuştur ve bir olimpiyatta her ikisini de dünya rekoru kırarak kazanan ilk atlettir. Bolt Ekselansları 195 cm boyunda ve 94 kg ağırlığında olup, 100 metreyi 35 adımla bitirebilmektedir. İşte, artık 190 cm’den daha uzun biriyle karşılaştığınızda “Senden atlet olmaz” falan demeyin lütfen. Futbolcu olur mu? Bal gibi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu