KıbrısManşet

Sendikalar hükümete Pazartesi’ne kadar süre tanıyıp, eylem uyarısı yaptı

12 belediye başkanı dün sendika yetkileriyle bir araya geldi. Sendikalar hükümete Pazartesi’ne kadar süre tanıyıp, eylem uyarısı yaptı.

Sendikalar, belediyelerin yerel gelirlerden alması gereken payın maliye bütçesine aktarılması nedeniyle yaşanan sıkıntıya dikkat çekti:

 

BELEDİYELER MAAŞ ÖDEYEMEZ DURUMDA

 

12 belediye başkanı dün sendika yetkileriyle bir araya geldi. Sendikalar hükümete Pazartesi’ne kadar süre tanıyıp, eylem uyarısı yaptı

 

YEREL GELİRLER NEREDE? Belediyelerde örgütlü Dev-İş, BES, Mağusa Türk Genel-İş, belediyelerin yerel gelirlerden alması gereken payın maliye bütçesine aktarılmasından dolayı birçok belediyenin maaş ödeyemez duruma geldiğini açıkladı. Yasa gereği, yerel gelirlerden alması gereken payın kalem oyunlarıyla maliye bütçesine aktarılmasının belediyeleri çıkmaza sürüklediğine işaret eden sendikalar, sendikalar ve tüm belediye başkanlarını temsilen bir grubun Başbakan ve İçişleri bakanını ziyaret edip, durumun kabul edilemez boyutlara ulaştığını aktardığı hatırlatılarak, “Başbakan durumun ciddiyetini anladığını ve gerekenin yapılacağı konusunda bizlere güvence vererek, bizleri Maliye bakanlığı ile görüşmeye sevk etmişti. Ancak, maliye ile yapılan iki toplantı sonrasında elle tutulur, doyurucu somut bir öneri alınamadı” denildi.

 

12 BELEDİYE BAŞKANI DÜN TOPLANDI… Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından sendikaların çağrısıyla; 28 belediye başkanının 12’si bir yol haritasının belirlenmesi için dün Merkez Lefkoşa’da (Açık Pazar) bir araya geldi. BES Başkanı Yalınkaya, Başbakan Ünal Üstel’e Pazartesi günü mesai bitimine kadar sendikalara randevu vermesi için çağrı yaptı, adım atılmaması halinde eyleme gideceklerini açıkladı. “Sonuç odaklı masaya oturulmasını talep ediyoruz, aksi takdirde büyük eyleme geçeceğiz” diyen Yalınkaya, bugünkü toplantıya katılmayan Belediyeler Birliği Başkanı, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar’ı da eleştirdi. Yalınkaya, “Kapalı kapılar ardında hükümeti ile hangi pazarlıktadır, bu da tartışılır” değerlendirmesini yaptı.

 

EYLEMLER PAZARTESİ AKŞAMI AÇIKLANACAK… Mustafa Yalınkaya, Pazartesi akşamı eylem şekillerini açıklayacaklarını duyurdu ve “Açıkladığımız eylemlere katılmayan belediye başkanlarını da kamuoyu nezdinde ifade edeceğiz” dedi. Öngörülen bütçe ile gerçekleşen bütçe arasında ciddi fark olduğunu ifade eden Yalınkaya, aradaki farkların belediyelere yatırılmadığını ve yıllardır hükümetler tarafından gasp edildiğini belirtti. Yalınkaya şöyle devam etti: “Hayat pahalılığının yüzde 53.73 yansıması ile belediye bütçelerini darmadağın ettiği bir gerçektir. Pazartesi günü mesai bitimine kadar Başbakan’ın bize randevu vermemesi halinde, yine çağrı yapacağız. Sonuç odaklı masaya oturulmasını talep ediyoruz, aksi takdirde büyük eyleme geçeceğiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu