EkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Serdaroğlu: Esas tartışılması gereken 7 bin TL değil, açlık sınırı ve hayat pahalılığıdır

Toplantı öncesi konuşma yapan Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretin belirlendikten sonra meydana gelen olaylar sonucu ‘Asgari ücret iptal, oldu’ şeklinde duyumlar alındığını aktardı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu asgari ücreti belirleyebilmek adına bugün yeniden masaya oturdu.

Edinilen bilgiye göre işçi kesimi temsilen işveren tarafının bugün vermiş olduğu teklifin brüt 6 bin 424 TL olduğu kaydedilirken, işçileri temsilen sendikaların 22 Aralık’ta belirledikleri rakam olan 7 bin TL’nin arkasında duruyor.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 22 Aralık 2021 tarihinde, işveren temsilcilerinin masadan ayrılmasının ardından, oy çokluğu ile brüt saatlik 40.38TL, günlük 323.07 TL, haftalık bin 615.38 TL ve aylık 7 bin TL olarak belirlediği asgari ücret, itirazlar üzerine yeniden masaya yatırıldı.

Toplantı öncesi konuşma yapan Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretin belirlendikten sonra meydana gelen olaylar sonucu ‘Asgari ücret iptal, oldu’ şeklinde duyumlar alındığını aktardı.

“Asgari ücret iptal olmadı ve gayet açıktır. 7 bin TL brüt ve 6 bin 90 TL net olan asgari ücret şu anda yürürlüktedir” şeklinde açıklamada bulunan Serdaroğlu, konuşmasında şunlara değindi:

“Yapılan itirazları değerlendirmek amaçlı şu an bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Elbette ki itiraz etmek haktır. Yüzde 40’lık bir artış görüldüğünde ve bu anlaşma devletin de onayından geçtiğinde bu rakam zaten öngörülmüştü. Ocak ayının ilk haftasında açıklanan hayat pahalılığı 37.26’dır.

Hayat pahalılığı oranı altında bir asgari ücretin belirlenmesi nasıl beklenebilirdi ki? Biz işveren düşmanı değiliz. İşveren olmazsa işçi, işçi olmazsa işveren olmaz. Esas tartışılması gereken 7 bin TL değil açlık sınırı ve hayat pahalılığı oranında bir geçinebilir ücret belirlemekti. Hür-İş Federasyonu’nun tavrı nettir.

Elimizde yetersiz olan kaynakları acaba doğru yönde kullanabildik mi? Bunu düşünmemiz ve masaya yatırmamız gerekiyor. Pandemi süresince prim destekleri kimlere yapıldı? Bunun açıklamasını devlet yapmalıdır. Biz kimseye düşman değiliz fakat bugün marketçilerin bir desteğe ihtiyacı yokken bundan faydalandı.

Eğer bu doğru yönetilseydi zorda kalan meslek grupları desteklenmiş olacak ve bugün bu orandaki asgari ücreti tartışmak durumunda kalmayacaktık. Fiyatlar karşısında net bir duruş sergilenmesi şart!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu