KıbrısManşet

Serdaroğlu’ndan ‘mahkeme kararına saygılı olun’ çağrısı

Aynı işi yapan, aynı mesaiyi harcayan iki kişiden birinin kıdem tazminatı hakkı varken diğerinin yoktu. Biz bu ayrımcılığı ortadan kaldırdık” diyen Ahmet Serdaroğlu, Biz sendika olarak hak ve adalet arama yolunda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi

GIYNIK ÖZEL

Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), ‘göç yasası’ olarak bilinen 47/2010 sayılı ‘Kamu Çalışanlarının Aylık ( Maaş – Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’ tahtında istihdam edilen kamu işçilerinin gasp edilen kıdem tazminatı hakkını elde etmeye yönelik açtığı davayı kazandı.

Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Kamu-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, “47/2010 tahtında işe girenlerin kıdem tazminatı hakkı olmadığı söyleniyordu. Biz göreve geldiğimiz zaman hukukçularımızla birlikte oturup bu konuda çalışma yaptık. Yaptığımız incelemeler neticesinde, kıdem tazminatı hakkının yasayla ilgili bir durum olmadığını gördük” diyerek, Kıdem tazminatı hakkı toplu iş sözleşmeleriyle kazanılan bir haktır. İşçilerin verimliliğini artırmak adına uzun yıllar önce böyle bir uygulamaya gidildi. Sendikamızın kurulduğu günden buyana imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi’nde kamu işçilerinin kıdem tazminatı hakkı yerinde duruyorken, 47/2010 yasası tahtında işe giren işçilerin kıdem tazminatı almasında herhangi bir yasal sıkıntı olmadığını tespit ettik” dedi.

“MAHKEME BİZİ HAKLI BULDU”

Serdaroğlu, “Dörtlü koalisyon hükümeti döneminde bu konuda gerekli çalışmamızı yaparak yetkili mercilerle görüşmeler gerçekleştirdik fakat bir uzlaşıya varamadığımız için, mahkeme yoluyla hakkımızı arama yoluna gittik. Mahkeme süreci devam ediyorken hükümet değişti ve 2018 yılında Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde açtığımız hukuk davası 29 Haziran’da lehimize sonuçlandı. 47/2010 yasası tahtında işe giren kamu işçileri, yani yaklaşık 740 kişi kıdem tazminatı hakkı elde etti. Mahkeme, işçilerin kıdem tazminatlarının geriye dönük olarak ödenmesi yönünde hüküm verdi” şeklinde konuştu.

“UMARIM HERKES MAHKEME KARARINA SAYGILI OLUR”

“Bu bizim için çok önemli bir konuydu ve vicdanen büyük bir yaraydı. Aynı işi yapan, aynı mesaiyi harcayan iki kişiden birinin kıdem tazminatı hakkı varken diğerinin yoktu. Biz bu ayrımcılığı ortadan kaldırdık” diyen Ahmet Serdaroğlu, Biz sendika olarak hak ve adalet arama yolunda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.  Ben hukukun üstünlüğüne her zaman inanan birisiyim. Yüce mahkememizden çıkan karara herkesin saygılı olmasını bekliyorum çünkü önümüzdeki süreçte bu karar istinaf edilebilir” diyerek, ortada mahkemenin verdiği bir karar ve emekçilerin hakları varken bu süreci daha fazla uzatmanın bir anlamı olmadığını vurguladı ve biran önce işçilere haklarının ödenmesi çağrısında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu