KıbrısManşetToplum

Serdinç Maypa ve Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği arasında karşılıklı suçlamalar

Emlakçılar Birliği’nin yasal durumuyla ilgili belirsizlik, sektör temsilcileri ve emlak piyasasında ciddi bir huzursuzluk yarattı.

Emlakçılar Birliği’nin yasal durumuyla ilgili belirsizlik, sektör temsilcileri ve emlak piyasasında ciddi bir huzursuzluk yarattı.

Serdinç Maypa ve Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği arasında karşılıklı suçlamalar.

EMLAK SEKTÖRÜ BELİRSİZLİKTEN RAHATSIZ

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği ile ilgili bilinmezlik kafalarda soru işaretlerine neden oluyor. ‘Yurttaş Gazeteci’ Serdinç Maypa’nın iddiaları karşısında sessizliğini bozan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu bir açıklama yaparken, Emlakçılar Birliği’nin yasal durumuyla ilgili belirsizliğin, sektör temsilcileri ve emlak piyasasında ciddi bir huzursuzluk yarattığı da biliniyor.

MAYPA’NIN İDDİALARINA YANIT VERDİLER

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) yapmış olduğu açıklamayla, Serdinç Maypa tarafından birlikleri hakkında yanlış bilgi içeren haberler yaptığı iddiasıyla yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti. KTEB tarafından yapılan açıklamada, “Bizler, Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) olarak Uzun yıllardır KKTC’de Emlak Sektörü’nün disiplin altına alınması, emlakçılığın yasa ile düzenlenmesi, emlakçıların yasa altında faaliyet göstermesi, emlakçılığın günün şartlarına uyum sağlaması için çalışmaktayız. Bizler ayrıca 38/2007 sayılı Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasası’nın uygulanması ve/veya bu yasa tahtında düzenlenmiş olan komisyon ve/veya kurulların çalıştırılması ve/veya devletin ve yerli halkın kaçak emlakçılıktan zarar görmemesi için çalışmalar yürütmekteyiz. 38/2007 sayılı Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasası tahtında kurulan ve/veya kurulması zorunlu olan Komisyon’da temsiliyetimiz vardır. Son günlerde “Serdinç Maypa” isimli kişi tarafından sosyal medya hesaplarından birliğimiz ve/veya birlik üyelerimiz ve/veya birlik başkanımız hakkında yanlış ve/veya yanlı ve/veya hatalı bilgi içeren kasıtlı haberler yapılmaktadır.
Söz konusu haberlerin içeriğinde; Birlik ve/veya birlik başkanı tarafından “vurgun” yapıldığı ve/veya “nitelikli dolandırıcılık” yapıldığı ve/veya “haksız kazanç elde edildiği” yönünde çirkin ve gerçeklik payı bulunmayan beyanlar yer almaktadır. Şunu belirtmek isteriz ki, KTEB ve/veya üyeleri ve/veya başkanı birliğin kurulduğu ilk günden günümüze değin hiçbir şekilde “tek kişi” olarak hareket etmemiştir. KTEB’nin tüm faaliyetleri Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve ilgili tüm kurulların ve/veya üyelerinin ve/veya organlarının aldığı kararlar doğrultusunda yürütülmektedir.
KTEB’nin yaptığı tüm faaliyetler ve/veya Genel Kurullar ve/veya işlemler KKTC mevzuatına ve/veya usulüne uygun olarak Kaymakamlık ve/veya Merkez Kaymakamlığı ile yazılı olarak paylaşılmaktadır. Yapılan tüm toplantılar ve/veya gündemleri ve/veya alınan tüm kararlar da paylaşılmıştır. Keza KTEB’nin mali müşavir tarafından hazırlanan mali raporları da düzenli olarak Kaymakamlık ile paylaşılmaktadır ve hesabı verilemeyecek ve/veya gayrı yasal herhangi bir işlemin varlığı bulunmamaktadır. Takriben 2017 yılında yasa çalışmalarımız başlamış olmakla birlikte yine takriben 2019 yılından itibaren KTEB yasa tasarısı KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde ilgili komitelerde görüşülmekte olup, KTEB her türlü faaliyetini yasal olarak ve yasal yollarda yürütmektedir. Keza KTEB’nin faaliyetleri ve/veya devamlılığı KKTC İçişleri Bakanlığı ve/veya bakanı tarafından yazılı izin ile sağlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

MAYPA’DAN KTEB’İN AÇIKLAMALARINA TEPKİ…

Öte yandan, Serdinç Maypa ise Emlakçılar Birliği’nin beyanatı üzerine yaptığı açıklamada, Emlakçılar Birliği’nin Dernekler Yasası altında gerekli yasal düzenlemeyi yapmadığı gerekçesiyle ‘yok hükmünde’ olduğunu öne sürdü.

Serdinç Maypa tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Takriben 09.06.2023 tarihinde Kıbrıs Gazetesindeki manşet ve/veya haber başlığı altında Sözde Emlakçılar Birliği içeriği tamamen yanlış ve/veya gerçekleri gizleyerek bir açıklama yapmış olduklarını iletmek istiyorum.
Sizlere sadece “yasal dayanaklar” çerçevesinde bu açıklama içerisinde tüm gerçekleri izah etmeye çalışacağım. Sözde Emlakçılar Birliği, Birlikler ve Dernekler Yasası Altındaki kurallara tabi olarak kurulan ve “kamu” olmayan bir birlik idi. Takriben 2016 yılında 23-2016 sayılı Dernekler Yasası altında “yasa” ile yapılan bir değişiklik ile KKTC sınırları dâhilinde kayıtlı bulunan tüm Dernek ve Birliklerin bu yapılan değişiklik yasasının öngördüğü şekilde tüzüklerini değiştirmesi ve/veya yasaya uygun hale getirebilmesi için bir (1) yıl süre tanımıştır.
Yasa tahtında 1 yıl içerisinde bu değişikliği yapmayan Dernek ve Birlikler kendiliğinden yok hükmünde olacaktı ve/veya kendiliğinden sona erecekti. Sözde Emlakçılar Birliği bu yasa altında tüzüğünde yapması gereken değişikliği kendisine belirlenen süre içerisinde yapmamıştır ve keza bu hususla ilgili KKTC BAŞSAVCILIĞI İçişleri Bakanlığına 30.07.2021 tarihinde bir yazı yollamıştır. Bu yazının ana başlığı EMLAKÇILAR BİRLİĞİ olup, içeriği ise yasaya uygun hale getirilmeyen derneklerin ve birliklerin yapılan yasa tahtında kendiliğinden yok hükmünde olduğunu söylemektedir.
Sözde Emlakçılar Birliği siz kamuoyuna sanki benim 38/2007 sayılı yasa altında yapılması istenen değişikliğe itiraz ettiğimi ileri sürerek olayları farklı tarafa çekmektedir.

Tekrar belirtmek isterim ki benim haberlerimde yaptığım konu Sözde Birliğin faaliyetlerinin 5 yıla yakındır “yasaya aykırı, yasa dışı” olarak yapıldığıdır. Keza Sözde Emlakçılar Birliği yasalar çerçevesinde yok hükmünde olmasına rağmen halen bu birlik varmış gibi aidat, abonelik toplamakta ve sınavlar yapmaktadır. Benim esas ileri sürdüğüm husus budur ve kesinlikle arkasında farklı bir mana ve/ veya anlam yoktur.
Takriben Eylül 2022 ve Ekim 2022 tarihleri arasında yapmış olduğum haberler doğrultusunda bu hususları içeren bir polis şikâyeti ve/veya suç bildirisi yapmış bulunmaktayım. Lefkoşa Adli Şube’ye bu hususla ilgili bir şikâyet yaptım ve bu şikâyet neticesinde birçok Devlet dairesi dâhi 3. kişilerden ifadeler alınmıştır. Bu şikâyet çerçevesinde Lefkoşa Kaymakamlığından da ifade alınmış ve Kaymakamlık bu Sözde Birliğin tüzüğünü yasaya uygun kendisine tanınan süre tahtında değişmediğini ileri sürmüştür. Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman yasalardan üstün bir makam olmamakla birlikte, bu Sözde birlik takriben 5 yıldır usulsüz, yasaya aykırı bir şekilde hareket etmektedir.

Yukarıda da belirttiğim gibi yok hükmünde olan bir birlik paralar toplamakta, devlet daireleri nezdinde evrak ile görüş vermektedir. Keza yine bu birlik kendi usulsüz ve yasa dışı hareketlerinin üzerini kapamak için Dernekler ve Birlikler ile ilgili bir ” AF YASASI” geçirmeye çalışmaktadır. Bu AF ile 5 yıl içerisinde usulsüz olarak faaliyet gösterdiği tüm eylem ve işlemlerini “yasa altında” yasallaştıracak ve tüm şikâyetlerden ve olası POLİS DAVALARINDAN sıyrılacaktır. Sözde birlik her neden ise benim haberlerimi yaptığım tarihlerin hemen arkasına LEFKOŞA KAYMAKAMLIĞINA bir yazı yazarak faaliyetlerini durdurduklarını bildirmiştir.
Kısaca kendileri de bu kadar yıldır usulsüz faaliyet gösterdiklerini bu yazı ve/veya ihbar ile kayıt altına almıştır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu