ManşetSağlıkYaşam

Serotonin

Sevgili okurlarım bugün sizlere son zamanlarda hepimizin ciddi anlamda ihtiyacı olan mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotoninden bahsetmek istiyorum

Sevgili okurlarım bugün sizlere son zamanlarda hepimizin ciddi anlamda ihtiyacı olan mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotoninden bahsetmek istiyorum.

Serotonin nedir?
Serotonin, duygu durum ve davranış üzerinde etkili olan kimyasal bir habercidir. Yeterli miktarda salgılandığında kişinin davranışlarını ve ruh halini olumlu yönde etkiler. Sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşıyan bir nörotransmitter olan ve mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin çoğunlukla beyinde, bağırsaklarda ve trombositlerde bulunur. Vücut tarafından üretilir.

Peki seratonin ne işe yarar ? Vücudumuzun genel sağlığında özel bir yeri bulunan serotonin, ruh halimizin yanı sıra sosyal davranışlarımız üzerinde de etkilidir. İştahımız, uykumuz, hafızamız, cinsel arzumuz; ondan direk olarak etkilenir. Beyinde dengeli miktarda serotoninin salgılanması, dış dünya ile daha sıkı bağlar kurmamıza yardımcı olur.

Ancak serotonin az salgılandığında dış dünyayı bir tehdit olarak algılarız. Saldırgan, gergin bir tutum sergileyen, insanları sevmeyen, yalnızlığı tercih eden kişilerin bu şekilde davranmasının en önemli nedeni beyinlerindeki serotonin miktarındaki düşüklüktür. Ayrıca iştahımız üzerinde de rol oynar. Sürekli tatlı ve hamur işi tüketmek istememizin en önemli nedeni serotonin vücutta az salgılanmasıdır Ya da tam tersi bir durum söz konusu olabilir.

İçerisinde bulunduğumuz mutsuzluk ve stres, bizde iştah azalmasına neden olarak, kısa sürede kilo vermemize de neden olabilir. Seratonin  eksikliğinin belirtilerinden bahsedersek  şunları söyleyebiliriz; Hafıza zayıflığı ve unutkanlık, endişe ve özgüven kaybı, uyumakta zorluk çekme, saldırganlık ve sinirlilik, tatlı ve nişastalı gıdalara karşı aşırı istek, baş ağrıları ve iştah değişiklikleri olarak sıralayabiliriz.

Depresyon çoğu zaman serotoninin eksikliği ile ilişkilendirilir. Ancak depresyonun mu bu eksikliğine ya da serotoninin eksikliğinin mi depresyona neden olduğu bilim dünyası tarafından henüz kanıtlanamamıştır. Aynı şekilde bu eksiklik, hafıza kaybı ve obeziteyi tetikleyebilir. Migren ataklarının sıklaşması, kronikleşen baş ağrıları, insülin direncinin tetiklenmesi, iştah kaybını takip eden yeme bozuklukları; serotoninin eksikliğinin yol açabileceği diğer sağlık sorunlarıdır.

Hatta yapılan bazı araştırmalar sonrasında kalp krizi geçirme riski yüksek olan kişilerin kanında az miktarda seratonin tespit edilmiştir. Peki serotonin nasıl artırabiliriz? Seratonin içeren besinler tüketin, masaja gidin, güneş altında daha fazla zaman geçirmeye çalışın, spor yapın, b vitamini alın, sosyal bir varlık olduğunuzu sık sık hatırlayın. Depresyon, uyku bozukluğu ve endişe ile ilişkili olan serotonin eksikliğini gidermede doktorlar genelde selektif serotonin geri alım inhibitörü olarak isimlendirilen SSRI ilaçlar reçete ederler. En yaygın SSRI ilaçlar ise Prozoc, Zoloft, Paxil, Celexa, Lexapro, Vilibryd gibi antidepresanlardır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu