KıbrısManşetSürmanşet

Sevay: Trafiğe verdiğimiz canları saymaya mahkum olduk

Özellikle genç yaştaki can kayıplarının büyük yaralar açtığı trafik kazalarıyla birlikte, hayaller ve gelecek ümitleri de yok oluyor

GIYNIK ÖZEL – MEHTAP TEKİN

Özellikle genç yaştaki can kayıplarının büyük yaralar açtığı trafik kazalarıyla birlikte, hayaller ve gelecek ümitleri de yok oluyor. Mart ayında Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı, kazaları da sıfıra düşürmüştü ama yasakların kalkması ve hayatın yeniden normale dönmesiyle birlikte yine pek çok ailenin yüreğine ateş düştü.

18 Ekim ile 1 Kasım tarihleri arasında peş peşe 7 kişi hayatını kaybederken Ocak ayından buyana toplamda 23 kişi trafikte can verdi.

Ülkemizde Son 15 günde ardı ardına ölümlü kaza haberleriyle sarsıldık ve yine sorguladık. Trafikte yaşam kurtaracak ve ciddi yaralanmaları önleyecek trafik güvenliği sisteminin olmayışı bir yana yeterli trafik eğitimi ve caydırıcı cezaların eksikliği de kazaların gerçekleşmesinde büyük rol oynuyor

Trafik kazaları; süratli araç kullanmak, dikkatsiz sürüş yapmak, kavşakta durmamak, alkollü araç kullanmak ve yakın takip gibi nedenlerle meydana geliyor ancak tüm uyarılara rağmen kazaların önüne geçilemiyor.

Yıllardır, gelmiş geçmiş hiçbir hükümetin, trafik güvenliğini öncelikli bir gündem maddesi yapmadıklarını söyleyen Trafikte Güvenli Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Sevay, GIYNIK Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmelerde, köklü bir sistem değişikliğine gidilmemesi halinde trafikte ölüm ve ciddi yaralanmalı kazaların artarak devam edeceğini savundu.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞTIK”

“Bugün geldiğimiz noktada, artık sistem düzeyinde trafik güvenliği önemini tamamen yitirmiştir” diyen Hüseyin Sevay, “Bilim ve etiği tanımayan bu yönetim anlayışı da toplum olarak bizi, trafiğe verdiğimiz canları saymaya mahkûm etmiştir. Dernek olarak elimizden gelen desteği vermeye çalıştık, eğer topluma hizmet edecek bir trafik güvenliği sistemi kurulmazsa KKTC trafiğinde meydana gelen ölüm ve ciddi yaralanmalar azalma olmadan devam edecektir” dedi.

“MOBESELERİN BİR FAYDASI OLMAZ”

Trafikte hayat kurtaracak ve ciddi yaralanmaları önleyecek ‘vizyon sıfıra’ dayalı bir trafik güvenliği sistemi olmasının şart olduğunu vurgulayarak aksi taktirde yollarımızda daha çok can kaybedeceğimizi söyledi.  Sevay ayrıca MOBESE ve sabit kameraların da kazaların önlenmesi açısından bir yarar sağlamadığına inandığını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu