KadınKıbrısManşetSağlıkToplum

Sezaryenle doğumlarda dünyayı 7’ye katladık

Oxford Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve KISAD’ın araştırmasına göre Avrupa’da birinciyiz

Ülkede kadınların %72.5’i sezaryenle doğum yaptı. 1981’de sezaryenle doğum oranı sadece %11.1 idi

KKTC’deki sezaryen oranı Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü orandan yaklaşık 7 kat fazla

DÜNYAYI 7’YE KATLADIK… KKTC’de yapılan bilimsel bir araştırmada, sezaryenle doğum oranının %72.5 ile Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü orandan yaklaşık 7 kat fazla olduğu ortaya çıktı. 2 bin 836 kadınla yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın sonucuna göre Kuzey Kıbrıs, sezaryen doğumlarda Avrupa’daki en yüksek orana sahip ülke. Oxford Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma İnisiyatifi Derneği’nden (KISAD) araştırmacıların katkılarıyla hazırlanan kapsamlı çalışma, geçen hafta Plos One dergisinde yayımlandı.

24 YAŞ ÜSTÜ VE EĞİTİM SEVİYESİ… KISAD Başkanı ve Kadın Sağlığı Araştırma (KISAA) İnisiyatifi’nin yürüttüğü çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Nilüfer Rahmioğlu Ramiz, KISAD Bilim Komitesi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Yarıcı TAK’a yaptıkları açıklamada, bu çalışmada derneğin araştırma projesi kapsamında toplanan verilerin kullanıldığını söyledi. Kuzey Kıbrıs’ta sezaryen doğum ve emzirme oranlarını inceleyen çalışmada, ülkede yaşayan ve 1981-2017 yılları arasında doğum yapmış 2 bin 836 kadına yer verildi. Sezaryen oranı 24 yaş üstü kadınlarda, eğitim seviyesi yüksek kadınlarda, prematüre doğumlarda ve hamilelik öncesi doğum tedavisi gören kadınlarda daha yüksek.

GÜNEY PEŞİMİZDEN GELİYOR… DSÖ’nün sezaryen oranının %10-15 arasında olmasını önerdiğini bildiren araştırmacılar, City University London’da yayımlanan başka bir araştırmanın, sezaryen oranlarının Avrupa ülkeleri genelinde arttığını ortaya koyduğunu kaydetti. Bu yayında, Avrupa’da en yüksek sezaryen oranının %52 ile Güney Kıbrıs’ta, ardından gelen İtalya’da ise %25. Araştırmacılar, en düşük oranların ise %6.6 ile Finlandiya’da, %7.7 ile Hollanda’da ve %6.6 ile Norveç’te saptandığını belirtti. Verilere göre, sezaryen doğumla doğan çocukların, astım problemi yaşama olasılıkları %20, obezite riskleri de %30 daha yüksek.

SEZARYEN ORANI YÜKSEK ÜLKELERDE ORTAYA ÇIKAN NEDENLER:

* Finansal kazanç uğruna bazı doğum uzmanlarının etik dışı davranışları,

* Bilgi eksikliği,

* Sezaryenin faydalarının ve risklerinin tartışılmaması,

* Normal doğuma karşı olan korku,

* Tüp bebek tedavisinin yaygınlaşması,

(KKTC için eklenebilecekler)

* Sağlık sisteminde yeterli sayıda ebenin bulunmaması,

* Doğumhane odası yetersizliği,

* Hastane alt yapı eksikleri.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu