ManşetSağlıkYaşam

Sıcaklar ile psikolojik sorunların artması

İlkbaharın gelmesi ile malum sıcaklarda etkisini yavaş yavaş bizlere göstermeye başladı. Sıcak havaların vücudumuzu etkilediği gibi psikolojimizide fazlası ile etkilemektedir

İlkbaharın gelmesi ile malum sıcaklarda etkisini yavaş yavaş bizlere göstermeye başladı. Sıcak havaların vücudumuzu etkilediği gibi psikolojimizide fazlası ile etkilemektedir. Bilimsel araştırmalara göre sıcak veya aşırı nemli bir hava güne kötü bir başlangıç yapmaya sebebiyet verebiliyor. Bunun neticesinde ise halsizlik, sinir, tahammülsüzlük ve karamsarlık gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Aşırı sıcakların psikolojimizi bu yönde etkilemesinin en büyük nedeni, sıcak havaların ısı düzenleme kapasitemizde oluşturduğu baskı olarak biliniyor. Bu yüzden psikolojik sorunları olan bireylerin sıcak havadan daha fazla etkilendikleri bilinmektedir.

Peki aşırı sıcak havaların psikolojimiz üzerindeki etkileri ve çözümleri nelerdir? Öncelikle  sıcak hava ve nem kişinin uyku kalitesini ve uyku süresini fazlası ile etkilemektedir. Kişi uyku uyuyamadığında ve üst üste yaşanan bu döngü ve uykusuzluk ile yaşam kalitesinde ciddi anlamda çöküşlere uğruyor iken aynı zamanda sıcak havadan dolayı aşırı terlemesi ile su ve mineral kaybetmeye başlıyor. Bu durum aşırı strese neden olarak merkezi sinir sistemini etkileyerek beyinde salgılanan birçok kimyasalın dengesini bozabiliyor. Kimyasal dengenin bozulmasının sonucu olarak birçok psikolojik olumsuzluk ortaya çıkabiliyor. Yapılan araştırmalara göre bireyler  bu etkiler ile birlikte zihinsel yorgunluk, termal stres, refleks zayıflığı, halsizlik, karamsarlık, dikkat  eksikliği, ateş basması, kalp çarpıntısı ve anksiyete  gibi ciddi problemler ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

İnsan psikolojisi birçok sorun ve olumsuz durum ile mücadele ettiği gibi elbette sıcak havaların bizlere getirdiği olumsuz düşünceler ve problemler ile nasıl baş edebileceğimiz ve mücadele edeceğimiz ile ilgili belli seçenekler sunmaktadır. Her zaman için geceleri alacağınız bir duş sakinleşmenize ve kaliteli bir gece uykusu almanıza yardımcı olacaktır. Uyumadan önce yemek yenmemesi ve akşamları hafif gıdalar tüketilmesi de aynı şekilde kaliteli bir gece uykusuna alınmasını sağlayacaktır.

Su ve mineral dengesi oldukça önemlidir. Bu yüzden duygu durum bozukluklarında önemli bir etken olan sıvı kaybı yaşanmaması için günlük su miktarı yani 2- 2,5 litre mutlaka tüketilmelidir. Buna ek olarak vücudun mineral dengesini koruyabilmek için şekersiz ve aynı zamanda asitsiz içecekler tercih edilmelidir. Sıvı kaybetmemek ve dolayısıyla psikolojinin kötü yönde etkilenmemesi için açık renkli, pamuklu, rahat ve serin giysiler tercih edilmelidir.

Kaliteli bir uyku için nemsiz ve serin ortamlar tercih edilmelidir .Eğer fiziksel aktivite yapılacaksa ya sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapmaya özen gösterilmelidir. En önemlisi ise psikolojik rahatsızlığı olan bireylerin özellikle bu havalarda ilaç kullanımına özen göstermeleri, serin ve klimalı ortamlarda bulunmaları önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Buna ek olarak sıcak havalarda sık ve ağızdan alınan oksijen, kalp atışını hızlandırma özelliğine sahip olması nedeni ile panik atak olarak adlandırılmasına ve kaygı seviyesinin daha da yükselmesine neden olacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu