ManşetSağlıkToplum

Sigara bağımlılığı

Sigara bağımlılığı, tütünde bulunan nikotin alımından kaynaklanan, bireylere fiziksel ve psikolojik olarak ciddi zararları bulunan bir bağımlılık türüdür

Sigara bağımlılığı, tütünde bulunan nikotin alımından kaynaklanan, bireylere fiziksel ve psikolojik olarak ciddi zararları bulunan bir bağımlılık türüdür. Oldukça yaygın bir bağımlılık türü olan sigara bağımlılığından kaynaklanan rahatsızlıklar sonucunda her yıl 7 milyon insanın hayatını kaybetmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, hayatı boyunca 100 adet sigara kullanmış bir kişiyi sigara içmiş ve sigaranın zararlarından etkilenmiş olarak saymaktadır. Her gün bir adet sigara içmek gibi insanların bağımlılık olarak görmediği sigara kullanma şekli de, sigara bağımlılığı kriterlerinden biridir ve her gün sigara içen kişi bağımlı sayılmaktadır.

Sigara bağımlılığı, psikolojik olarak bir çok farklı nedene bağlıdır. Sigara bağımlılığının nedenlerinden bir tanesi sigaranın gün içerisinde stres veren durumlardan, yaşanılan sıkıntılardan bir kaçış yolu olarak düşünülmesidir. Sigara bağımlısı kişiler, sigaranın sıkıntılardan uzaklaştırdığını ve rahatlama sağladığını düşünürler. Rahatlama hissi bir bakıma doğrudur çünkü sigara kullanımı sırasında sigaranın içerisindeki nikotin sebebiyle beyinde serotonin maddesi salgılanmaya başlar. Bu madde beynin çok kısa bir süre rahatlamış gibi hissetmesine neden olur ancak bu yalancı bir rahatlamadır.

Sigara hiçbir sorunu çözemez. Stres yaratan ve sıkıntı veren şeyler hala oradadır. Sigara bağımlıları, nikotinin verdiği anlık rahatlama hissi sebebiyle sigarayı onları dertlerinden kurtaran bir yakın arkadaş gibi görmeye başlarlar. Bu düşüncelerle birlikte sigaranın vermiş olduğu kaçış hissine de bağımlı hale gelirler. Sigara bağımlılığının nedenleri arasında özgüven eksikliği de gelmektedir. Özgüven kaynaklı sigara bağımlılığı ergenlik yıllarından itibaren başlar. Arkadaş ortamından geri kalmak istemeyen, sigara içererek daha havalı ve yetişkin bir birey gibi görüneceğini düşünen kişiler sigara içmeye ergenlik dönemlerinden itibaren başlarlar.

Sigara bağımlılığı akciğer yetmezliği, kalp ve damar hastalıkları, gastrit ülser, gebelikte sigara içilmesi sonucu bebekte oluşan gelişim bozuklukları ve erken doğum riski, damar tıkanıklığına bağlı felç riski, dişlerde sararma, ağız kokusu ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Sigara bağımlılığı, tedavisi mümkün olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Sigara bağımlılığı, birbirinden farklı yöntemler ile tedavi edilebilir. Ancak tedavi sürecinde kişinin çok kararlı olması ve istikrarı bozmadan iradeli bir şekilde bu süreci geçirmesi gerekmektedir.

Aksi halde tedavi sürecinin işe yarama olasılığı düşüktür ve kişi tekrardan sigara kullanmaya başlamaktadır. Tedavi sürecinin ardından bir kez bile sigara kullanmak, yeniden bağımlı olmaya yetmektedir. Sigara bağımlılığının tedavi edilmesinde kullanılan bir yöntem Biorezonans ile sigara bırakma yöntemi ve destekleyici psikoterapidir. Kognitif davranışçı terapi, tiksindirme yöntemleri, gevşeme teknikleri ve ruhsal eğitim sigara bağımlılığı tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bazılarıdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu