ManşetSağlıkSporYaşam

Sigarayı bırakmanın kolay yolu

Seral Devaşan kardeşimle tanıştık. Allen Carr’ın “Sigarayı bırakmanın kolay yolu” adlı kitabı tavsiye etti. Bir elinizde sigara, diğer elinizde “Sigarayı bırakmanın kolay yolu”nu okuyun. Bunun yanında Youtube üzerinden de seyredin. Sonrasında ‘ışınla nikotin noktalarına altın vuruş’ yapın. Tavsiye ederim. Hemen şimdi

Yıllar önceydi. Dönemin ünlü NBA yıldızı Boston Celtics’li Danny Ainge’in uzatmalı sevgilisi Cherry’nin evinde bir eğlence düzenlenmişti. İlgili partiye uzun yıllardır Chicago’da yaşayan kardeşim Cevdet ve Mustafa Çağal sayesinde biz de davet edildik ve Grand Park yakınlarındaki gökdelen üstü çatı katındaki kartal yuvasına yollandık hep birlikte.

İlgili mekâna girdiğimizde bir baktık ki sarışın, kızılşın ve de bilimum renklerdeki hanımefendilere ilâveten, metro ve de retro modunda hayli bakımlı erkekler vardı. Neyse, tümüne yakını da sigara içiyordu; Serde delikanlılık var ya, en azından hiç yoktan ortama uyum açısından birkaç kez sigara dumanını içime çekmeye çalışmıştım hayatımda ilk kez öksürükle boğularak, çekmez olaydım. İşte nikotin zehiri ile ilk kez galeyana gelerek tanıştık, tanışmaz olaydık!

O günden sonra otlangaç takıldık arkadaşlardan ara ara ama 1996 yılbaşı gecesi Girne Limanı sonundaki Dallas Büfe’den ilk kez sigara satın aldım, almaz olaydım! Tam 25 yıl bu illetin bağımlısı olduk. Her gün iki paketi geçiyordu meret. Pişmanlık mı? Sigara bağımlılarına sorun; “Sigaraya başlamadan önceki zamana dönseniz, tekrar sigara içmeye başlar mıydınız?” diye. Yüzde 100’ü “Kesinlikle hayır” cevabı verecektir bilirim, kör da kendinden bilir misâli.

İğrenç bir tadı olan, dişleri ve parmakları sarartan, sosyal ve özel yaşamı kısıtlayan, insan ömründe bir servete mal olan bu zehire neden başladık ve neden bırakamıyoruz? Cevap açık; ‘Onu bırakmayı başaramama korkusundan!’ Haa, “Sigara bana keyif veriyor. Onu bırakmayı asla düşünmüyorum” diyen arkadaşlar da zaten ‘öğrenilmiş/öğretilmiş çaresizlik’ içerisinde Pollyanna durumlarında. “N’apmalı ve n’etmeli ki nikotin bağımlılığından kurtulmawwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwlı” diye vizilerken psikolog ve de bağımlı terapisti Seral Devaşan kardeşimle tanıştık. Allen Carr’ın “Sigarayı bırakmanın kolay yolu” adlı kitabı tavsiye etti. Bir elinizde sigara, diğer elinizde “Sigarayı bırakmanın kolay yolu”nu okuyun. Bunun yanında Youtube üzerinden de seyredin. Sonrasında ‘ışınla nikotin noktalarına altın vuruş’ yapın. Tavsiye ederim. Hemen şimdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu