KıbrısManşet

‘Sıkı duruş’ söylemi Türk Lirası’na destek oluyor

Türk Lirası’nın dövizler karşısındaki yükselişi bugün de devam ediyor. TCMB'nin sıkı duruş söylemi piyasayı destekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki söylemleri TL’yi desteklemeye devam ediyor.

 

Bloomberg Dolar Endeksi sınırlı düşüş kaydederken, Türk Lirası’nın başta dolar olmak üzere majör para birimleri karşısındaki yükselişi bugün de devam ediyor. Ancak, sabah saatlerindeki hızlı yükseliş öğle saatlerinde yatay seyre doğru hareketlendi.

Türk Lirası’nda geçen hafta başlayan ralli bazı günlerde hızını kaybetse de etkisini hissettirmeye devam ediyor. Dolar/TL Ağustos’tan bu yana görülen en düşük seviyeleri test etti.

Dolar/TL kuru son 3 gündür gerileme kaydederken, Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi test ediyor. Bloomberg Dolar Endeksi ise sınırlı düşüşte.

 

Türkiye piyasasında saat 12.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.12 düşüşle 7.0453 seviyesinde, Euro/TL %0.01 düşüşle 8.5350 seviyesinde ve sterlin/TL de %0.05 düşüşle 9.7476 seviyesinde işlem görüyordu. Ancak, kurların öğle saatleri itibarıyla yukarıya doğru hareketlendiği dikkat çekiyor.

10 yıllık tahvil faizi 2 baz puan artışla yüzde 12,95’den işlem görürken 2 yıllık tahvil faizi 3 baz puan düşüşle yüzde 14,74 seviyesinde.

TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın geçtiğimiz Cuma günü Reuters söyleşisindeki erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri TL’de değer kazançlarını kuvvetlendirmiş, CDS’te belirgin düşüşler de görülmüştü. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS bu sabah 291/297 seviyesinde.

TL, dolar ve Euro karşısında ekonomi yönetimindeki Kasım ayı başındaki değişiklik sonrası yaklaşık %20 değer kazandı. Ancak bu değer kazancı Kasım 2020 öncesi dört yılda yaşanan %60’ın üzerindeki değer kaybının ardından geldi.

Son iki haftada ise TL’de dolar karşısındaki değer kazancı %5 ile benzer para birimleri ortalamasından açık ara pozitif oldu. Bu pozitif seyrin ardından ise bu hafta genel olarak yatay ya da sınırlı iyimser bir seyir gözleniyor.

Kasım’dan beri yabancı girişleri 5 milyar doları portföy yatırımları olmak üzere büyük bölümü swap piyasasından yaklaşık 20 milyar dolar giriş gözlenirken, bankacılar son haftalarda lokallerin döviz talebinin de oldukça azaldığına dikkat çekiyorlar.

 

ABD enflasyon verisinin ardından piyasada bugün TCMB’nin haftalık verileri, AB ve ABD ile ilişkiler takip edilmeye devam ediliyor.

Dolar, Fed’in faiz oranlarını düşük tutma açıklaması ve düşük gelen ABD enflasyon verisinin ardından, Asya’da piyasaların tatil olmasının da etkisiyle iki haftanın düşük seviyelerine yakın seyretti.

Dolar endeksi ABD enflasyon verisinin açıklanmasıyla iki haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından 90.387 seviyesinde işlem gördü.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu