ManşetSpor

Sinerji

Günümüz uzay takımı Barcelona’nın oyun anlayışı olan ‘Total Futbol’un temellerini daha o yıllarda atmış ve günümüze kadar getirmiştir

Johan Cruyff, 1964 yılında daha 17 yaşındayken Hollanda’nın Ajax Takımı ile ilk defa profesyonel futbola adım atmış. O dönemde takımın başında geçtiğimiz aylarda vefat eden efsâne teknik direktör Rinus Michels vardır. Michels’in geliştirdiği ‘Total Futbol’ anlayışı, Cruyff’lu Ajax’ta başarıya ulaşır ve takım 1971’den 73’e kadar ki dönemde 3 yıl üst üste Avrupa Şampiyonu olmayı başarır. Takımın yıldız oyuncusu Cruyff da 1971 ve 73 yıllarında Avrupa’da ‘Yılın Futbolcusu’ ödülünü kazanmış.

Daha sonra 1973 yılında Real Madrid’in kurucusu Diktatör Francisco Franco’nun tüm ısrarlarına rağmen Barcelona’nın yolunu tutar. Halen daha Katalanların millî kahramanı olması altında yatan esas sebep de bu seçimdir. Hatta o dönemlerde Katalan Millet Meclisi’ni lâv eden Diktatör Franco’ya karşı medya yoluyla eleştiriler yapmış ve ölüm tehditlerine rağmen diktatöre sürekli göndermeler yapmıştır. Hızını alamayan Cruyff, yeni doğan oğlunun adını da Katalan Papaz Jordi’den esinlenerek bu adı seçmişti.

İletişim bilimciler; “Kişilerarası hareket iletişimi, takım üzerinde sinerji (üstüngüç) yaratır” derler hep. Takımdaşlık için ‘biz bilinci’ de şart mâlumunuz. İşte, bu çerçevede ünlü futbol düşünürü Cruyff; “Başarının kazanmaya veya kaybetmeye bağlı olmaması; ona göre oyun, beraberinde de onu sevmeyi ve eğlenmeyi de getirmelidir” demiş. Cruyff; “Elbette her hafta kazanarak mutlu olamazsınız. Sezon sonunda sadece bir takım kazanır. O halde diğer takımlar nasıl iyi bir sezon geçirmiş olabilir ki? O zaman seyircinizin iyi vakit geçirmesini sağlamanız gerekir. Benim işimin parçalarından biri de orta sahanın ortasında çılgınca şeyler deneyip seyircilerin keyif almasını sağlamaktır. Böylece kalabalığı arkanıza alarak, sizi güzel bir oyun için desteklemesini sağlayabilirsiniz” demişti bir mülâkatta da. Haa, bu arada da; “Hayatımın en önemli iki unsuru futbol ve sigaraydı. Biri tüm hayatımı oluştururken, ötekisi neredeyse onu alıyordu” da demişti muhterem, tıpkı birçoğumuz gibi .

Cruyff won the league for the third successive year in the 1967–68 season. Günümüz uzay takımı Barcelona’nın oyun anlayışı olan ‘Total Futbol’un temellerini daha o yıllarda atmış ve günümüze kadar getirmiştir. “Total Futbol, çağdaş futbolun kendisidir” diyen Cruyff’la hemfikiriz; “Topyekün hücum, topyekün savunma” olmazsa olmaz. “Bloklar arası” gevezeliğini artık bir tarafa bırakmalı, zira futbol artık sinerjiyle (üstüngüç) birlikte ‘tek blok’ oynanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu