KıbrısManşetSiyasetToplum

Sınıflar arasında uçurum derinleşiyor

Bu ülke de gelmiş geçmiş tüm yönetimlerin kötü idaresi fırsat eşitliğindeki makası gözle görülür şekilde artırırken, haliyle bugün de gelir dağılımındaki adaletsizliği derinleştirmiştir

Makas açıldıkça açılıyor gelir dağılımında haksız sağlanan kazanç kontrol edilemiyor

Bu ülke de gelmiş geçmiş tüm yönetimlerin kötü idaresi fırsat eşitliğindeki makası gözle görülür şekilde artırırken, haliyle bugün de gelir dağılımındaki adaletsizliği derinleştirmiştir. Ülke de ayrıcalıklı belli bir kesimin dışında ciddi bir fakirleşme yaşanmaktadır, nitekim  KKTC’de son 15 yıllık dönemde kişi başı gelirde bir ilerleme söz konusu olmadığı gibi, gelir dağılımındaki adaletsizlik hat safhaya ulaşmıştır. Kaldı ki bugün bu ülkede yaşayanlar gidişatın iyi olmadığını net bir şekilde görmekte ve bunu bire bir yaşayarak görmektedirler.

Zaten yaşam standartlarına ve satın alma kabiliyetlerine bakınca bu durum çok berrak bir şekilde görülebilir. KKTC İstatistik Kurumunun yeni açıkladığı verilere göre son yedi yıllık dönemde gelir dağılımındaki bozulma 2008-2015 dönemine göre çok daha yüksek oranda gerçekleşmiş olup, eşitsizlik ölçütü 0.34’ten 0.37 yükselmiştir. Sıfırdan uzaklaştıkça gelir dağılımın bozulduğunu gösteren Gini katsayısı ülkedeki orta direğin nasıl eridiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır. Ve elbette bu gidişatın sürdürülebilir olmadığını hiçbir tereddütte yer vermeden söylemek mümkündür. Net olan, gözle görülen ve verilere dayanan gerçek bu  gidişatın sürdürülebilir olmadığıdır.. Ha derseniz ki ekonomik faaliyetler bir taraflarda sürdürülüyor nasıl oluyor bu iş..

Doğrudur, ekonomik aktiviteler devam ediyor, yalnız yaratılan gelir adil bir şekilde genele sirayet etmiyor, yani toplam  arasında paylaştırılmıyor, sürdürülebilir büyüme için adım atılmıyor. Temel mesele kamu politikalarının, vergi politikalarından kamu harcamalarına kadar, yerinde olmamasıdır. Sorun ekonomi yönetiminin toplum odaklı olmayışıdır. Günün sonunda en büyük sorun ülkede ekonomi yönetiminin olmamasıdır!

Bugün bir tarafta dar gelirli insanların verdiği yaşam mücadelesi, diğer tarafta ülkede gözle görülen kayıt dışı bir ekonomi mevcuttur.

Bu olağan değildir ve fakat maalesef ülkeyi yönetenlerin görmezden geldikleri bir durumdur…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu