GenelKıbrısManşet

“Sınır kapılarındaki tıkanıklığı çözmez”

Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği, sınır kapılarında alınması gereken önlemlerin yetersiz olduğuna işaret etti:

Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği, sınır kapılarında alınması gereken önlemlerin yetersiz olduğuna işaret etti:

Kapılarda yaşananlar geliş ve gidişlerde insani boyutta çekilmez durumlar yaratıyor, kesin çözüm bulunmalı

ADIM ATILMASI OLUMLU ANCAK

Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği, sınır kapılarında alınması gereken önlemlerle ilgili açıklama yaparken, yapılması planlanan düzenlemelerin sorunu çözemeyeceğini savunuyor. Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Uzun bir süredir dillendirdiğimiz ve en sonunda gündeme gelen Kuzey-Güney Kara sınır kapılarında geçişlerde yaşanan tıkanıklıklara çözüm üretilmesi konusundaki çağrımız konusunda hükümetimizin geç de olsa adım atmasını memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isteriz. Ancak, medyadan öğrendiğimiz kadarı ile kapılarda yapılması planlanan düzenlemelerin sorunu çözeceği kanaatinde olmadığımızı belirtmek isteriz.” denildi.

ÜSTEL: SINIR KAPILARINI İYİLEŞTİRECEĞİZ

Başbakanlık ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği tarafından oluşturulan Ekonomik Örgütler Platformu (EÖP) arasında kara sınır kapılarındaki hizmetlerin çağdaş ölçülere uygun olarak yönetilmesi ve sürdürülmesi amacıyla protokol imzalandı. Başbakan Üstel, Komite üyeleri ile birlikte kara sınır kapılarına yaptığı ziyaretlerde eksiklileri yerinde tespit ettiklerini ifade ederek, herkesin beklentisinin, kara sınır kapılarındaki geçişleri rahatlamak olduğunu kaydetti. Üstel, “Ülkemiz için iyi bir dönem olacak, iyi bir çalışma olacak, iyi bir ilk adım olacak” dedi. Başbakan Üstel, ekonominin zor günlerden geçtiği bu günlerde kara sınır kapılarındaki geçişleri rahatlatmanın iç piyasaya katkı sağlayacağına ve devlet özel sektör dayanışmasının gelecek dönemde yeni projelere vesile olacağına inandığını belirtti.

KALICI ÇÖZÜM ÜRETMEZ

Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği’nin açıklamasında, haftanın 6 günü kara kapılarını kullanarak işine gidip-gelen ve en çok etkilenen kesim olduğu hatırlatılarak şöyle denildi: “Metehan kapısının Güney bacağında Kuzey’e geliş istikameti kontrol noktasına gelene kadar tek şeritte sağlanmakta. Bu nedenle ister-istemez tıkanıklık oluşurken, geliş ve gidişlerde insani boyutta çekilmez durumlar yaratmaktadır. Bu nedenle Hükümetimizin Kuzey kara sınır kapılarında yapılmasını planladığı iyileştirmelerin uzun vadede soruna çare olmayacağı gibi kalıcı çözümler de üretmeyeceğini belirtmek isteriz. Metehan’ı örnek olarak verdiğimiz bilgi tüm kara sınır kapılarında da aynı sorunu oluşturmaktadır.”

EKONOMİK KATKIYA İŞARET EDİLDİ

Dernekten yapılan açıklamada ayrıca, çalışanların Kuzey Kıbrıs ekonomisine sağladığı katkıya işaret edilerek, kapılarda alınacak önlemlerin sorunu kökten çözmesi gerektiği üzerinde duruldu. Açıklamada, “Güneyde çalışanlar unutulmamalıdır ki KKTC ekonomisine azımsanmayacak derecede döviz girdisi sağlıyoruz ve kazancının %95 ini ülke piyasasında kullanmaktayız. Bu katkının ne olduğunu Hükümetimiz çok kolay bir şekilde tespit edebilir ve ne kadar önemli bir ekonomik bacak olduğumuzu da öğrenebilir” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu