GenelKıbrısManşetSiyaset

Sıra, hükümeti kurmaya geldi

Koronavirüse yakalanan Cumhurbaşkanı Tatar’ın bugün mektupla UBP Lideri Sucuoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor

Koronavirüse yakalanan Cumhurbaşkanı Tatar’ın bugün mektupla UBP Lideri Sucuoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor

23 Ocak’taki seçimin sonuçları belli olur-olmaz pazarlıkların yapılmasına perde gerisinde çoktan başlanmıştı.

KRİZLER VE SKANDALLAR SONRASI SEÇİM… KKTC’de Meclis’te aylarca süren UBP Genel Başkanlığı, kurultay krizi, koalisyon ortaklarının yarattığı nisap krizi, sosyal medya skandalları ve nihayetinde 23 Ocak’ta gidilen erken genel seçimler sonrasında ortaya çıkan yeni meclis aritmetiğinde seçilen vekiller dün yemin ederek görevlerine başladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın koronavirüs tedavisi sürdüğü için bugün mektupla UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’na hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Sucuoğlu dün öğleden sonra online bağlantıyla UBP-DP azınlık hükümetinin istifasını Tatar’a sunarken, Cumhurbaşkanı Tatar, hükümet kurma görevini Sucuoğlu’na vereceğini belirtti.

GAYRİRESMİ GÖRÜŞMELER RESMİ OLACAK… UBP Genel Başkanı ve Başbakan Dr. Faiz Sucuoğlu da yaptığı açıklamada, hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Tatar’dan almayı umut ettiklerini söyledi. Seçimin hemen ardından partilerle gayri resmi görüşmelere başladıklarını söyleyen Sucuoğlu; “Sıkıntı yaratmayacak, istikrar sağlayacak 5 yıllık bir hükümeti inşallah kurarız” dedi. Sucuoğlu’nun görevi almasının ardından hafta sonuna kadar Meclis’te temsil edilmeye hak kazanan partilerle en az bir tur görüşme yapması bekleniyor. Ancak, ülkedeki siyasi çevreler bu görüşmelerin çoğunun “nezaketen” yapılacağını, esas pazarlıkların perde gerisinde sürdüğünü, hatta “sonuçlandığını” vurguluyor.

İKİLİ Mİ, ÜÇLÜ MÜ OLACAK? Faiz Sucuoğlu seçimin hemen ardından, “yeni hükümeti görüşümüze uygun partilerle kuracağız” derken, 27’li ve 30’lu, ikili, üçlü koalisyonlardan, iki söz etmişti. Ancak birkaç gün sonra ağız değiştirerek, “CTP ile de kurabiliriz” derken, “ellerini taşın altına soksunlar” sohbetini başlatmıştı. CTP’den beklediği refleksi alamayan Sucuoğlu’nun “ortaklık teklif ettiği partiye karşı politik nezakete uymayan” söylemleri ise tepki yarattı. Politik çevrelere göre; “Aslında UBP’nin CTP ile koalisyona gitme gibi bir niyeti hiç olmadı. Sadece çok başarısız bir süreç yaşanan aynı partilerle gidilecek koalisyondan farklı icraatlar beklemeyen halka, ‘CTP de koalisyona yanaşmadı ama…’ suçlaması için kulp yaratıldı.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu