EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşet

Şişlik kuzu etinin kilosu KKTC’de 180 ile 250 TL arasında değişirken, Güney Kıbrıs’ta 1 kilo şişlik kuzu eti 7.49 Euro yani 136 TL’ye satılıyor

Yüksek fiyatlardan dolayı mutfaklara giren kırmızı et miktarı her geçen gün azalırken, Güney Kıbrıs ile fiyat karşılaştırması yaptığımız zaman, Euro-TL farkına rağmen kırmızı eti daha pahalıya tükettiğimiz ortaya çıktı

GIYNIK ÖZEL

ET FİYATLARI ALTINLA YARIŞIYOR… KKTC’de temel gıda maddelerine gelen zamlar karşısında vatandaşların büyük bir çoğunluğu, ateş pahasına satılan kırmızı etin yanına yaklaşamıyor. Ette güney ile kuzey arasındaki fiyat farkı Euro’nun TL karşısında yüksek olmasına rağmen devam ediyor. Kuzey’de et fiyatları Güney’e göre çok pahalı konuma geldi. Güney Kıbrıs’a geçebilen birçok vatandaş artık et ürünlerini Güney Kıbrıs’taki kasaplardan almaya başladı.

KUZEY’DE 1 KİLO KUZUNUN KİLOSU 250, DANA’NIN 260 TL…  Pazar günlerinin en sevilen aktivitesi mangalda pişirilen şişlik kuzu etinin kilosu KKTC’de 180 ile 250 TL, pirzola ise 180 ile 260 TL arasında satılıyor. Bir zamanlar şişliğin yanında verilen kuyruk yağı bile uzun zamandan beridir parayla satılmaya başlandı. Kuzu kıymanın kilosu 170 ile 220 TL’den arasında değişiyor. Dana eti ise 190 ile 250 TL, Dana kıyma yağlı veya yağsız olmak üzere 180 ile 260 TL’den satılıyor tabi ki bu fiyata et alabilene aşk olsun.

GÜNEY’DE KUZU 136, DANA KIYMA 112 TL’DEN SATILIYOR… Yüksek fiyatlardan dolayı mutfaklara giren kırmızı et miktarı her geçen gün azalırken, Güney Kıbrıs ile fiyat karşılaştırması yaptığımız zaman, Euro TL farkına rağmen kırmızı eti daha pahalıya tükettiğimiz ortaya çıktı. Et reyonlarında neredeyse her kalemde en pahalı bölge yine kuzey Kıbrıs oldu. Güney Kıbrıs’ta 1 kilo şişlik kuzu eti 7.49 Euro yani 136 TL’ye satılıyor. Dana etinin satış fiyatı ise 6.20 (112 TL) ile 7.29 Euro (132 TL) arasında değişiyor.

 

(Özel Haber)

 

KKTC’de temel gıda maddelerine gelen zamlar karşısında vatandaşların büyük bir çoğunluğu, ateş pahası olan etin yanına yaklaşamıyor.  Ette güney ile kuzey arasındaki fiyat farkı Euro’nun yüksek olmasına rağmen devam ediyor. Kuzey’de et fiyatları güneye göre çok pahalı konuma geldi. Birçok vatandaş artık et ürünlerini de güney Kıbrıs’taki kasaplardan almaya başladı.
Alım gücünün her geçen gün düşmesi, ekonomik kriz ve pahalılık gibi nedenlerle artık sağlıklı beslenmek gittikçe zorlaştı. Et fiyatının yüksek olması vatandaşların eskiden kilo ile aldığı eti gram ile almaya başladığı ifade edildi. Temel besin maddeleri arasında yer alan etin mutfağa girmemesi sağlıksız neslin yetişmesine de neden olacağı belirtiliyor.

 

KKTC’DE ETİN YANINA YANAŞILMIYOR

 

Ülkemizde fiyatlardan dolayı mutfaklara giren kırmızı et her geçen gün azalırken, Güney Kıbrıs ile fiyat karşılaştırması yaptığımız zaman kırmızı eti pahalı tükettiğimiz ortaya çıktı. Kıbrıs insanının evinde en fazla severek yaptığı mangalda pişirdiği şişlik kuzu etinin kilosu KKTC’de 180 ile 250 TL, pirzola ise 180 ile 260 TL arasında satılıyor.

Kuzu kıymanın kilosu 170 ile 190 TL’den satılıyor. İçki masalarının vazgeçilmezi olan et döşün kilosu ise 160 TL, kuzu boyun 180 TL. Bir zamanlar şişliğin yanında verilen kuzu kuyruk yağı bile artık parayla satılmaya başlandı. Fiyatı ise 110 TL. Kuzu kol bütün kilosu 180 ile 240 TL’den satışı yapılıyor.

Dana eti ise 190 ile 250 TL, Dana kıyma: 180 ile 260 TL, Dana antrikot: 260 TL, Dana biftek: 190 ile 220 TL’den satılıyor tabi ki alana da aşk olsun.

 

GÜNEY’DE ET EURO’YA RAĞMEN DAHA UCUZ

 

Ülkemizde fiyatlardan dolayı mutfaklara giren kırmızı et her geçen gün azalırken, Güney Kıbrıs ile fiyat karşılaştırması yaptığımız zaman kırmızı eti pahalı tükettiğimiz ortaya çıktı.

Et reyonlarında neredeyse her kalemde en pahalı bölge yine kuzey Kıbrıs oldu. Güney Kıbrıs’ta ise 1 kilo şişlik kuzu eti 7.49 Euro yani 136 TL’ye satılıyor. Dana etinin satış fiyatı ise 6.20 Euro 112 TL geliyor.

Vatandaşlar artık et ve diğer temel gıda maddelerinin lüks tüketime girdiğini ifade ederek, et tüketilmesinin artık hayal olduğunu ifade etti. Kıbrıslının en çok sevdiği mangal da pişecek etin ve tavuğun fiyatlarının yükselmesi ile piknikler de artık hayal oldu.

 

MARKETLER ETTE ADETA UÇMUŞ DURU DA

 

KKTC’de et satış fiyatlarının kasaplara oranla süpermarketlerde daha pahalı olması kasapların tepkisine neden oluyor.  Kasaplar, süpermarketlerde dana ve kuzu etinin satış fiyatının kasapların et satış fiyatına oranla daha pahalı olduğunu belirtti. Kasaplar, devletin et fiyatlarını düşürmek için sübvanseye vermesi gerektiğini de vurguladı.

 

ET, SÜT, HELLİM TÜKETMEK ARTIK HAYAL OLDU

 

Temel gıda maddeleri arasında olan etin lüks tüketim olmaya başladığını ifade eden vatandaşlar, et, süt hellim tüketilmesinin artık hayal olduğunu ifade etti. Vatandaşlar, artık kilo yerine elindeki para miktarına göre et satın aldıklarını kaydederek, piknikte ya da evlerinde mangal yapacakları zaman et fiyatları yüzünden tavuk pişirmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu