GenelKıbrısManşetSiyaset

Siyasetçiye “güven” yok!

Halkın büyük çoğunluğu siyasetçilerden “memnun” değil ve onlara “güven” duymuyor

ARTUN ÇAĞA

Halkın büyük çoğunluğu siyasetçilerden “memnun” değil ve onlara “güven” duymuyor

Halk, en çok yargıya, polise ve medyaya; en az hükümete, cumhurbaşkanına ve meclise güveniyor

CMIRS’in Mart 2024 araştırmasının sonuçlarına göre siyasetçiler ülkenin ana sıkıntı kaynaklarından biri

SİYASET DİPTE KALDI

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların büyük çoğunluğu siyasetçilere “güven” duymadığını söylerken, icraatlarından da “memnun” değil. CMIRS’in Mart 2024 araştırmasının sonuçlarına göre siyasetçiler ülkenin ana sıkıntı kaynaklarından biri. Yapılan son kamuoyu araştırmasında halkın siyasilere duyduğu güven puanı biraz artarken, bu artış dipte olan siyaseti yukarı çekemedi. Halkın çoğunluğunun siyasilere yönelik olumsuz görüşleri, “en çok güven duyulan” kurumlarda da kendisini gösteriyor.

HÜKÜMET LİSTE BAŞINDA

CMIRS’in 500 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı araştırmada, toplumun en çok güven duyduğu 3 kurum sırasıyla “Yargı”, “polis” ve “medya” oldu. En az güven duyulan kurumlar ise bu dönemde değişerek sırasıyla 1. Hükümet; 2. Cumhurbaşkanlığı; 3. Meclis; 4. Siyasi partiler oldu. Araştırmada, medya güven listesinde yukarılara çıkarken, bazı olumsuz gelişmelerin polisi ikinci sıraya ittiği görüldü. Siyaset kurumunun iyice dibe yerleştiği bir kez daha ortaya çıkarken, hükümet güvensizler içinde uzun zamandır lider.

YARGI YÜKSELDİ

Yapılan araştırmaya konu edilen 10 kurumun “güven” puanları 5 üzerinden 2.49; “memnuniyet” puanları da 2.46 ile “geçme sınırının” altında kaldı. Yargının 3.14 güven ve 3.05 memnuniyet puanıyla Eylül 2022’de polise kaptırdığı birinciliği geri aldığı hesaplandı. “Ombudsmanlık” kurumunun Haziran 2023’ten bu yana 4 çeyrektir vatandaşın gözünde geçer not alamadığı görülürken; Cumhurbaşkanlığı da son geçer notu Eylül 2020’de almıştı. Siyasi partilerin sınırı hiç geçmediği araştırmada, sendikalar ve finansal kurumlardaki inişli çıkışlı puanlar dikkati çekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu