DünyaGenelManşet

Siyasette Trump klonları dönemi: Saçları tuhaf kafalarının içi daha tuhaf

ABD’nin eski Başkanı Trump, İngiltere’nin eski Başbakanı Johnson, Arjantin’in yeni Cumhurbaşkanı Milei ve Hollanda seçiminden birinci çıkan Wilders…

Ülkelerinin kaderini eline alan liderlerin tuhaf saç modellerine sahip olması büyük dikkat çekiyor. Dört ismin kafasının içinin de benzer olması ise ayrı bir kaygı nedeni.

Aşırılıkları içeren görüşleri savunan, rasyonalitenin karşısında yer alan ve ırkçı tavırları baskın olan liderlerin dünya siyasetinde etkin olması ‘Akılcılık kaybediyor’ yorumlarına yol açtı.

ABD Başkanı Donald Trump 2021 yılında seçimleri kaybetse de onun gibi tuhaf saç modelleri olan, aşırılıkçı görüşlere sahip benzerlerinin art arda siyasetin zirvesine çıktığı görülüyor.

Saç modelleri gibi kafalarının içi de birbirine benzeyen lider tiplerine bu hafta ikisi daha katıldı.

2017’de Donald Trump, ardından 2019’da dağınık saçlarıyla sürekli eleştirilen Boris Johnson iktidar olmuş, ilk işi İngiltere’yi AB’den çıkarmak olmuştu.

Bu hafta ise Arjantin’de ‘Deli’ lakaplı Javier Milei Salı günü devlet başkanlığı seçimlerini kazandı.
Uluslararası ve yerel medyada, siyaseten “aşırı sağcı” görüşleriyle adlandırılsa da kendisini “liberteryen” ve “anarko-kapitalist” olarak tanımlayan Milei’nin, Arjantin Merkez Bankasını kapatacağı, ulusal para birimi peso yerine dolara geçeceği vaatleri sansasyon yaratmıştı. Milei, kampanyasında, halkın arasına “elektrikli testere” ile çıkmıştı.

Hafta başında da bu isimlere Hollandalı İslam karşıtı, aşırı sağcı lider Geert Wilders katıldı.

Wilders, artık göz ardı edilemeyeceklerini belirterek, “Ülkeyi biz yöneteceğiz.” dedi. Wilders’in seçim programı Hollanda’nın AB’den ayrılması için bir referandum yapılması, sığınmacı kabulünün tamamen durdurulması ve Hollanda sınırlarında göçmenlerin geri itilmesi çağrılarını içeriyor. Ayrıca Hollanda’nın “İslamsızlaştırılmasını” da savunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu