GenelKıbrısManşet

Siyasiler mi geçinemiyor, asgari ücretli mi?

Yeni yılla birlikte çalışanların ücretleri “artarken”, cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan, bakan ve milletvekili maaşları çok yüksekten “uçmaya” başladı

CUMHURBAŞKANI MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN 8 KATI!

Kuzey Kıbrıs, Cumhurbaşkanı maaşı ile asgari ücret arasındaki makasın en büyük olduğu ülkelerden birisi

ÖZEL HABER

ARADAKİ UÇURUM BAŞ DÖNDÜRÜYOR…

Asgari ücretin 1 Ocak 2023 itibariyle brüt 13 bin 563 TL olarak belirlendiği ülkemizde, en düşük kamu maaşı ise hayat pahalılığı artışıyla birlikte brüt 22 bin 979 TL olarak belirlendi. Asgari ücret ile kamu maaşları arasında 10 bin TL civarında bir fark ortaya çıkarken, kamudaki en yüksek barem üzerinden maaş alan Milletvekili, Bakan, Başbakan, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın brüt maaşları ile asgari ücret arasındaki uçurum ise baş döndürüyor.

1 MAAŞ 32 KİŞİYE LAYIK GÖRÜLENE EŞDEĞER…

Kamu maaşlarına Ocak ayından itibaren yapılan hayat pahalılığı artışı sonrası Cumhurbaşkanı maaşının 100 bin liranın üzerine çıktığı saptandı. Son artışlar cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan, bakan ve milletvekili maaşları ile asgari ücret arasındaki farkı tekrar gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı’nın 106 bin TL’lik brüt maaşı, 13 bin 563 TL’lik brüt asgari ücretin 8 katına (%681) tekabül ediyor. Asgari ücretin “4 kişilik bir ailenin temel harcama ihtiyacı” olarak hesaplandığını düşünürsek, Cumhurbaşkanı’nın 1 aylık brüt maaşıyla 32 kişinin yaşamaya çalıştığı görülüyor.

MAAŞA EK TAHSİSATLAR DA CABASI…

2023 Ocak ayında maaşlara yansıyan hayat pahalılığı ile milletvekilleri 95 bin TL, Bakanlar 98 bin TL, Başbakan 100 bin TL, Meclis Başkanı 103 bin TL, Cumhurbaşkanı ise 106 bin TL brüt maaş alıyor. Bakanlar, Başbakan, Meclis Başkan ve Başbakan ve Cumhurbaşkanı ise milletvekillerinden maaşlarının yüzde 15 ile yüzde 25’i kadar değişen oranlarda vergiden muaf ek tahsisatları da bulunuyor.

 

KİM NE ALIYOR (BRÜT)?

Cumhurbaşkanı: 106 bin TL

Meclis Başkanı: 103 bin TL

Başbakan: 100 bin TL

Bakanlar: 98 bin TL

Milletvekilleri: 95 bin TL

En az alan memur: 22 bin 979 TL

Asgari ücretli: 13 bin 563 TL

Kaçak işçi: 8-10 bin TL

Diğer Haberler

Başa dön tuşu