EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Siyasilerden acı itiraflar

“Sanayiye ve yerli üretime sarılarak, çok laf değil, çok iş yapılması gerek”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından yürütülen çalışmalarda tamamlanan “Kuzey Kıbrıs Sanayi Sektör Analizi” raporunun tanıtım ve sunum etkinliğinde konuşan siyasiler, sanayiyi ayakta tutmak için ciddi kararlar üretilmesi gerektiğine dikkat çekti

TÖRE: AZ LAF ÇOK İŞ LAZIM

Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Zorlu Töre, sanayiye ve yerli üretime sarılarak, çok laf değil, çok iş yapılması gerektiğini vurguladı. 1974 öncesinde parmakla sayılan sanayicilerin bugün 800 civarında olduğunu ifade eden Töre, bunun ciddi bir rakam olduğuna dikkat çekti. “KKTC’de her fabrika bir kaledir, bu fabrikaları çökertmemek lazım” diyen Zorlu Töre, kaliteyi arttırıp, girdi fiyatlarını düşürmek gerektiğini vurguladı.
ERHÜRMAN: YETİŞMİŞ İŞ GÜCÜ GÜNEY’E KAÇIYOR

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Usta, ustabaşı konumuna gelen ve elinde AB kimliği bulunan insanların Güney’e, hatta Avrupa’ya gitmeye başladıklarına işaret eden Erhürman, dolayısıyla 3 sene önce ara eleman yetiştirilmesini konuşurken, şimdi sadece ara eleman yetiştirmenin yetmeyeceğini, ara eleman yetiştirilirse Güney’e ihraç edilebilecek bir noktaya gelindiğini, bütün bunların rakamlar ve politikalar üzerinden konuşulması gerektiğini vurguladı.
ŞAN: İSTATİSTİK OLMAZSA BU İŞ KÖREBEYE BENZER

Maliye Bakanı Alişan Şan, siyasete girmeden önce kendisinin de sanayici olduğunu anımsattı. “İstatistiki bilgi olmadan yol yürümek, tabiri caizse çocukluğumuzda körebe oynamaya benzer” diyen Şan, tüm sektörlerde aynı çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti ve Sanayi Odası ekibine çalışması nedeniyle teşekkür etti.
AMCAOĞLU: ENERJİDE GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Organize Sanayi Bölgeleri Yasası için çalıştıklarını anlatan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, enerjinin daha verimli, daha sürdürülebilir, daha ekonomik olması için yeşil enerjiye doğru çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Bakan Amcaoğlu, enerjide girdi maliyetinin düşürülmesi, ülkenin siyasi anlamda önünü tıkayan izolasyon sorunlarının aşılması ve istihdam için mesleki teknik eğitime gerekli önemin verilmesi gerektiğine de dikkat çekti.TAÇOY: AB KENDİNİ DÜŞÜNÜR, SENİ DÜŞÜNMEZ

Sanayicinin en büyük üç derdinden birinin istihdam olduğunu dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, “Ne KKTC’de, ne de TC’de çalışan işçi bulamazsınız, ya da istediğiniz ücrete bulamazsınız” diyerek, bu nedenle 3’üncü dünya ülkelerine yönelim olduğunu belirtti. Dünyada yok olacak fuel oil’i gaza döndürmenin şart olduğunu kaydeden Taçoy, gaz gelirken, enterkonnektenin nasıl olacağını tartışmak gerektiğini ifade ederek, “AB’nin bize dur demesiyle bu işte durmak olmaz. AB kendini düşünür, seni düşünmez” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu