GenelKıbrısManşetSiyaset

Sol Hareket Örgüt Sekreteri Orhan Erönen: Erenköy’de geçirdiğim 9 ay ile adaya daha çok bağlandım 

Sol Hareket Örgüt Sekreteri Orhan Erönen, 8 Ağustos Erenköy direnişine ilişkin sosyal medya hesabından, askerlik dönemi tecrübeleri ile açıklamalarda bulundu

Sol Hareket Örgüt Sekreteri Orhan Erönen, 8 Ağustos Erenköy direnişine ilişkin sosyal medya hesabından, askerlik dönemi tecrübeleri ile açıklamalarda bulundu. 

Erönen, 2008 yılında ülkeye dönebilmek için mecburi yaptığı askerliğini, Erenköy’e asteğmen olarak gönderildiğini aktarırken, “İlk başlarda, kuradaki şansıma lanet ederken, sonralarda ise Erenköy’ün dokunulmamış doğal güzelliğinin bana çok iyi geldiğini fark ettiydim” ifadelerini kullandı. 

Yurtseverliği ve anti-millitarist duruşunun Erenköy’de geçirdiği 9 ayda pekiştiğini aktaran Erönen, ziyarete gelen aile büyüklerinden, direniş yıllarını birinci ağızdan duyabilme şansı olduğunu belirtti. 

Paylaşımının sonunda, silahsız ve barış içinde var olan Birleşik Federal Kıbrıs istencine vurgu yapan Erönen, bir daha böyle bir direnişe gerek kalmaması için geçmişle yüzleşmek ve ders alınması gerektiğini ifade etti. 

Sol Hareket Örgüt Sekreteri Orhan Erönen’in paylaşımının tamamı şu şekilde: 

“Anti-militarist bir birey olarak, ülkeye dönüş koşulu olarak 1 sene askerlik yapmayı göze almıştım. 2008 yılında, üç ay İstanbul Tuzla Piyade Okulu’nda eğitim aldıktan sonra, ilk sıralardan kurayla Erenköy’e asteğmen/yedek subay olarak gönderilmiştim. İlk başlarda, kuradaki şansıma lanet ederken, sonralarda ise Erenköy’ün dokunulmamış doğal güzelliğinin bana çok iyi geldiğini fark ettiydim. Adaya daha çok tutkuyla bağlı kalmama nedenlerden birisidir Erenköy’de geçirdiğim 9 ay ve orada edindiğim kişisel deneyimler. 

1964 yılında, garantör ülke Türkiye 57 yıl önce bugüne kadar NATO talimatı ile müdahale etmeden beklerken, o dönem Türkiye’de üniversite okuyan Kıbrıslı Türkler büyük bir özveri ve yurtseverlikle direniş için Erenköy’e çıkar ve orada, yokluk ve belirsizlik içinde 2 yıl geçirirler. Bugün 8 Ağustos, Erenköy direnişinin 57nci yıldönümü. 

Karşılaştırma değil, ama benim orada geçirdiğim 9 ay, benim için bulunmaz bir deneyimdi. Ziyarete gelen, aileden tanıdığım büyüklerimden, o direniş yıllarını birinci ağızdan duyma şansım oldu. Yurtseverliğim de orada pekişti, savaş karşıtı duruşum da, anti-militarist görüşüm de…  

Bir daha böyle bir direnişe başvurmaya gerek kalmaması için; silahsız, barış içinde var olan bir Kıbrıs için, geçmişle yüzleşerek, yüzleştirerek, ders alınmış, güzel bir gelecekte yurdumuzun birleşmesi için birleşik federal Kıbrıs istencini inatla canlı tutmaya devam edeceğim.” 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu