KıbrısManşetSiyasetToplum

Solyalı: İnsan haklarını derhal doğru zemine oturtacak bir model geliştirilmeli

Meclis’te konuşma gerçekleştiren Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, İnsan Hakları Platformu tarafından hazırlanan insan haklarına yönelik raporla ilgili söz aldı.

CTP olarak cezaevini ziyaret ettiklerini anımsatan Solyalı, konuşulan gerçeklerle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Solyalı, “Derhal cezaevi disiplin tüzüğünün, cezaevini denetleyenin hem işi yapan hem de denetim yapan olmasından çıkarılması gerekiyor. İfadeler nasıl imzalanıyor ciddi sorular var. İnsan haklarını derhal doğru zemine oturtacak bir model geliştirilmeli. Kuzey Kıbrıs insan ticareti merkezi olarak tanımlanıyor birçok uluslararası raporda. Utanmamız gerekir” diye konuştu.

İnsan haklarının, özellikle sağ hükümetler dönemlerinde ciddi şekilde ihlal edildiğinin altını çizen Solyalı, “Bu görünmez alan hayatın her alanını etkiliyor” diye konuştu.

Solyalı, hazırlanan hak ihlallerine ilişkin raporlardan örnek verdi. Girne’deki polis karakolunda 13 gün boyunca tutulan bir tutuklunun yaşadığı hak ihlallerini ifade eden Solyalı; “Bir kişi, hücrede tutuldu. Tutuklu, hücrede yatağın olmadığını, beton üzerinde yattığını söylüyor. Bu kişi zanlıdır, suç işlediği düşünülerek hücreye konan birinden bahsediyoruz” dedi. “Çok uzun zamandır temizlenmeyen, ağır kokulu battaniyeler kullanıldığını söylüyor. Ben açıkça söyleyeyim, sidikli battaniyeler kullanılıyor” diyen Solyalı, yaşananların aşırı derecede insan hakları ihlali olduğuna vurgu yaptı.

Ürün Solyalı, “Sivil toplum örgütlerine yönelik müdahaleleri çok açık bir şekilde yaşadık diyor rapor” dedi. Raporların çok önemli veriler ortaya koyduğunu söyleyen Solyalı, İçişleri bakanına raporları teslim edeceğini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu