KıbrısManşetToplum

Solyalı: “Kıbrıslı Türkler, anahtar deliğinden dünyaya bakmak zorunda kaldı”

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, “Çözümün Fırsatları” konulu güncel konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının içerisinde yaşadığı koşulları hak etmediğini belirtti

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, “Çözümün Fırsatları” konulu güncel konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının içerisinde yaşadığı koşulları hak etmediğini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın temaslarına başladığını ifade eden Solyalı, Türkiye’nin, Yunanistan’la komşuluk ilişkilerini geliştirdiği bir dönemde olunduğunu kaydetti.

Türk tarafının 3’lü görüşmeleri reddetse de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ortaya koyduğu federal çözümün Kıbrıslılara kazandırılması gerektiğini dile getiren Solyalı, “Kıbrıslı Türklerin, anahtar deliğinden dünyaya bakmak zorunda kaldığını” belirtti.

Kıbrıslı Türklerin içinde bulunduğu ekonomik standartları hak etmediğini ifade eden Solyalı, Kıbrıs sorununun BM şemsiyesi altında çözümünün Kıbrıslı Türklere çok şey kazandıracağını dile getirdi.

Çatışma halinin çözülmesinin bölgede de huzur yaratacağını belirten Solyalı, “Doğu Akdeniz’in birleştiren bir konuma getirilmedir” dedi.

Çözüm çerçevesinin, mutabakatların tümünde yer aldığı şekilde, iki toplumu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı çözüm formülü olduğunu söyleyen Solyalı, Kıbrıslı Türklerin izole ortamdan uzaklaştırılması için çözüme ihtiyaç olduğunu belirtti. Solyalı, çözümün mülklere uluslararası standart noktasını getireceğini, ticarette Kıbrıslı Türklere AB ile dünya kapısını açacağını söyledi.

Türkiye’nin, bölgenin tüm aktörler gibi çözümden fayda sağlayacağını dile getiren Solyalı, Gazimağusa ve Ercan’ın uluslararası alana sokulmasının ekonomik getirisinin büyük olacağını söyledi.

Gençlerin Avrupa Birliği’nin sunduğu imkanlardan yararlanamadığını, ERASMUS, SOCRATES gibi programlara katılamadıklarını dile getiren Solyalı, çözümün gençler için hayati olduğunu kaydetti.

Solyalı, çözümsüzlük durumuna göre çözümde kişi başına düşecek gelirin de artacağını belirterek, çözümün siyasi ve ekonomik faydalarının tartışılmaz olduğunu belirtti. İş imkanlarının da artacağını 100 bin ek iş olanağı sağlanmasının beklendiğini söyleyen Solyalı, enerji imkanlarıyla ilgili de yeni açılımlar sağlanabileceğini kaydetti.

Ürün Solyalı, çözümle birlikte karma evlilikten doğan çocukların vatandaşlık haklarının da verileceğini ve Kıbrıslı Türklerin dünyada eşit siyasi özne olması noktasında kapı açılacağını ifade etti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu