ManşetSağlıkYaşam

Somatizasyon bozukluğu..

Somatizasyon bozukluğu, tıbbi olarak açıklanamayan fiziksel/bedensel semptomların bulunduğu psikiyatrik bir durumdur. Bir kişinin somatizasyon bozukluğu tanısı alabilmesi için bu rahatsızlıklarının iş, sosyal ortam, aile ortamı, okul gibi yaşamındaki önemli aktiviteleri ciddi anlamda etkilemesi gerekmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler bedenleri ve organlarına yönelik çeşitli şikayetlerde bulunabilirler

Somatizasyon bozukluğu, tıbbi olarak açıklanamayan fiziksel/bedensel semptomların bulunduğu psikiyatrik bir durumdur. Bir kişinin somatizasyon bozukluğu tanısı alabilmesi için bu rahatsızlıklarının iş, sosyal ortam, aile ortamı, okul gibi yaşamındaki önemli aktiviteleri ciddi anlamda etkilemesi gerekmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler bedenleri ve organlarına yönelik çeşitli şikayetlerde bulunabilirler.

Bu şikayetlere örnek olarak vücutta yanma hissi, sürekli yer değiştiren ağrılar, dilde farklı tatların hissedilmesi ve zaman zaman giren kramplar verilebilir.

Bu hastalığın altında yatan sebeplerden biri de yoğun strestir. Kişinin strese bağlı olarak yaptığı yakınmaları zamanla somatik hale gelebilir. Somatik bozukluğu olan hastaların bir teşhisi koyulamadığı için birden çok doktora gittikleri bilinmektedir.

Hatta bir sonuca ulaşamadıkları için ve birden fazla doktorun verdiği ilaçların da yan etkileri onları bu sebeple olumsuz etkilemektedir. Somatik bozukluğu olan kişiler bedenlerinde meydana gelen en ufak şeye daha fazla odaklanma gösterirler. Bu kişiler küçük, kafaya takılmayacak şeyleri çok fazla büyüterek tehlikeli ve geçmeyecek bir hastalığa kapılacaklarını düşünmektedirler. Yani kısacası ortada belli bir neden yokken belirli ağrı, acıları hissederler ve bunlardan aşırı derecede korku duyarlar. Somatizasyon bozukluklar korku ve depresyonla en sık görülen bozukluklardandır. Özellikle Almanya’da en sık görülen ruhsal hastalıklardandır. Neredeyse her 100 kişiden 12’si hayatında en az bir defa bu hastalığı yaşamıştır.

Kadınlarda erkeklerin iki katı kadar bu bozuklukla karşılaşılmaktadır.

Peki somatizasyon belirtileri nelerdir ? Fiziksel şikâyetler nedeniyle toplumsal, mesleki alanlarda sorunlar yaşama karın ağrısı, bulantı, kusma nöbetleri, öğürmeler, karın şişmesi gibi fiziksel şikâyetlerin olması Ses kısılması, sağırlık, körlük, yutma güçlüğü, felç benzeri durumlar yaşama adet bozuklukları, düzensizlikleri, aşırı kanamalar, gebelik esnasında aşırı kusmalar nedeniyle sık sık hastanede yatma, cinsel isteksizlik ya da cinsel birleşme esnasında ağrılar yaşama bedenin değişik yerlerinde değişik derecelerde ağrıların olması solunum sorunu nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi problemler yaşıyor olma somatizasyon tedavisinde öncelikle kişilerin yaşadıkları semptomlarla ilgili negatif düşünceleri belirlenir ve bunların olumlu düşüncelerle değiştirmesi amaçlanır. Burada, kişi belirtileri yaşamaya devam etse de bunları yorumlayış şeklini değiştirerek kişinin daha az sıkıntı yaşaması hedeflenir. Tedavide nihai hedef şikayetlerin tamamen ortadan kalkmasıdır. Bu kişilerin geçmiş dönem travmatik deneyimleri psikoterapide çalışıldığında, semptomların kademe kademe azaldığını ve bir süre sonra da ortadan kalktığını görürüz. EMDR yöntemi ile travma çalışmasını yapmak son derece hızlı biçimde sonuca ulaşmayı sağlamaktadır. Bu çalışma ile birlikte uygun ilaç tedavisi uygulandığında sürecin daha konforlu ve hızlı işlediği görülür.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu