GenelKıbrısManşetSEÇİM 2022Siyaset

Son 7 gün

Kıbrıs Türk halkı, önümüzdeki pazar, Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 temsilcisini seçmek üzere bir kez daha sandığa gidecek. 23 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi, Kıbrıslı Türklerin 1974 sonrasında kendi devlet yapıları altındaki ara seçimler de dâhil 15’inci milletvekilliği seçimi olacak

Kıbrıs Türk halkı, önümüzdeki pazar, Cumhuriyet Meclisi’ndeki 50 temsilcisini seçmek üzere bir kez daha sandığa gidecek. 23 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi, Kıbrıslı Türklerin 1974 sonrasında kendi devlet yapıları altındaki ara seçimler de dâhil 15’inci milletvekilliği seçimi olacak

763 SANDIK, 203 BİN 792 SEÇMEN… Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ten sonra bugüne kadar cumhurbaşkanlığı için 12, milletvekilliği için 14, yerel yöneticiler için 12 kez seçime gidildi. 5 kez de halkoylaması (referandum) düzenlendi. Milletvekilliği ve yerel seçimler iki kez; Cumhurbaşkanlığı ve halkoylamaları da iki kez aynı tarihte ve birlikte yapıldı. Buna göre, ülkede seçimler ve halkoylamaları için toplam 39 kez sandık kuruldu. KKTC’nin ilanından sonra ilk Milletvekilliği Seçimi 23 Haziran 1985’te, sonuncusu ise 7 Ocak 2018’de yapılmıştı. Bir hafta sonra Pazar günü, 6 ilçede 763 sandık kurularak yapılacak seçim ise ülkenin 15’inci milletvekilliği seçimi olacak.

403 ADAY YARIŞACAK… Seçimde, 8 siyasi partiden 400 ve 3 de bağımsız olmak üzere toplam 403 aday yarışacak. Seçime oy pusulasındaki sırayla Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG), Bağımsızlık Yolu, Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Halkın Partisi (HP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) katılıyor. Seçimde 203 bin 792 seçmen, oyunu “mühür”, “mühür artı tercih” veya “karma” şekilde verilebilecek.

SALGININ GÖLGESİNDE SEÇİM… Kovid-19 salgınının gölgesinde yapılacak seçimde YSK, seçim takvimi süresince, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi kararları dikkate alınarak bazı önlemlerin uygulanmasına da karar verdi. Buna göre, kapalı alanda propaganda yapılacaksa, sadece aşılı ve 14 günlük antijen/PCR testini yaptıranların içeri girebilmesi, aşısızların ise kapalı yerlere alınmaması gerektiği duyuruldu. Açık hava toplantılarında da maske takılması ve 3 metre sosyal mesafe kuralına uyulması zorunlu. Siyasi partiler propaganda çalışmalarını bu koşullarda ve daha çok medya ve sosyal medya üzerinden yürütüyor. Salgın nedeniyle miting ve kalabalık toplantılar yerine, daha çok köy, bölge ve sivil toplum örgütü ziyaretleri tercih ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu