KıbrısManşetSporSürmanşetTürkiye

Son deplasman!

Bir Samsunspor efsanesi olan Mete Adanır'ın Kıbrıs'tan Samsun'a uzanan hikayesi

Mete Adanır 14 Kasım 1961’de Kıbrıs Limasol’da dünyaya geldi.  İlkokul ve lise yıllarında şampiyonluklar ve gol krallıkları yaşadı. Ayrıca atletizm birincilikleri de elde etti.  Profesyonel futbola Doğan Türk Birliği ile başladı. Ardından yükseköğrenimi için İngiltere’ye gitti. İngiltere’de futboldan kopmadı ancak yolu Türkiye’ye düştü. Önce Altay forması giydi sonrasında Konyaspor ikinci ligde gol kralı oldu. Aynı yıllarda ileride hazin bir şekilde adını tarihe kazıyacak Samsunspor’da ise ligde başarıdan başarıya koşuyor ancak lig tarihinin en büyük golcülerinden Tanju’yu Galatasaray’a kaptırıyordu yerine gelecek isim Kıbrıslı Mete Adanır’dan başkası değildi.

Adanır’ın Samsunspor’da oynadığı yıllar takımın en parlak dönemine denk geliyordu. Takım son üç yılda ligi Fenerbahçe ve Trabzonspor gibi şampiyonluk yaşamış takımların önünde bitiriyor. İki üçüncülük ve bir dördüncülük alıyordu.  Adanır Samsun’a geldiği ilk yıl takım çok da iyi başlamamıştı. İlk on haftada takım sadece iki galibiyet alabilmişti ancak sonrasında seri galibiyetler alan Samsunspor 90 puanla lig şampiyonu Galatasaray’a iki mağlubiyetinden birini tattırıyor gol ise 82’inci dakikada Mete’den geliyordu. Son iki yılın üçüncüsü takım sezonu dördüncü bitiriyor taraftarına sonraki sezonlar için büyük umutlar veriyordu.

ÜSTLERİNE FORMA DEĞİL MATEM GİYDİLER

88-89 sezonu Samsunspor formasına siyah rengin ekleneceği, bir şehrin sessizliğe bürüneceği sevenlerin ayrılacağı yıldı. Tarihler 20 Ocak 1989’u gösterdiğinde tüm takım Malatyaspor deplasmanı için otobüste yerini almıştı. Otobüstekilerin birçoğu için son deplasman yolculuğu olacağı ise kimsenin aklına bile gelmiyordu.  Her zamanki gibi neşe içinde başlayan şoför Asım Özkan ile hatta yanlarından geçtikleri Çarşambaspor takım otobüsü ile şakalaşan o yolculuk Havza’da son buldu.  Karşıdan gelen şekerpancarı yüklü bir kamyon birçoğu için son deplasmanı oldu. O dehşetli anda sağ kalanlar kazanın şokunu atlatıp kayıplarına koştu.

Mete, Nuri, Asım, Zoran ve Muzaffer bir daha Samsun’u göremediler. Kazada birçok futbolcu sakat kaldı. Kimisi mesleğini kimisi akıl sağlığını kaybetti.  Şehir ise toprağa verdikleriyle sessizliğe büründü. Lige yükselir yükselmez başarıdan başarıya koşan takımın taraftarının boğazında bir düğüm olarak kaldı ölenler. Sağ çıkanlar ise üstlerine forma değil matem giydiler.  Siyahı renklerine acıyı gönüllerine gömdüler. Samsunspor taraftarı Mete’yi Kıbrıs’a, Muzaffer’i Zonguldak’a, Tomiç’i Yugoslovya’ya uğurladı. Teknik Direktör Nuri Asan ve şoför Asım Özkan ise ebediyen Samsun’da kaldılar.

Samsunspor ise o sezon kalan tüm maçlarında hükmen mağlup sayıldı özel statü ile ligde kaldı.  Tarihinin en başarılı dönemini lig şampiyonu olarak değil gönüllere gömdüklerinin ardından onur şampiyonu olarak tamamladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu