KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Sonan: Siyasiler bu dönemde eforlarını seçime harcadı

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Sertaç Sonan, pandeminin başladığı Mart 2020’den beri salgının getirdiği ekonomik ve sosyal yıkımla uğraşması gereken siyasi karar vericilerin mesailerinin çoğunu seçime ayırdıklarının altını çizdi


Siyaset Bilimci Doç. Dr. Sertaç Sonan, ülke siyasetine dair GIYNIK Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu. Erken seçim mi ara seçim mi tartışmalarının yaşandığı bugünlerde ülkedeki siyasi belirsizliğin bir an önce giderilip ülkenin içinde bulunduğu sorunlarla başa çıkabilecek bir hükümetin ortaya çıkmasına fırsat tanınması gerektiğini aktaran Sonan, “Ya Haziran’da tek bir milletvekilliği için tüm ülke olarak ara seçime gideceğiz ya da erken seçim kararı alınacak, üçüncü bir alternatif yok” dedi ve ekledi “Ekim’de erken seçime gidileceği mevcut azınlık hükümetinin koalisyon protokolünde de var.”

“SİYASİLER MESAİLERİNİ SEÇİMLERE HARCADI”

Bir yılı aşkın süredir mücadele içinde bulunduğumuz pandemi sürecindeki siyaseti özetleyen Sonan, pandeminin başladığı Mart 2020’den beri salgının getirdiği ekonomik ve sosyal yıkımla uğraşması gereken siyasi karar vericilerin mesailerinin çoğunu seçime ayırdıklarının da altını çizerek, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin Nisan’dan Ekim’e sarkmasıyla önce çok uzun bir seçim süreci yaşadık; seçim manevralarının nasıl UBP-HP hükümetinin sonunu getirdiğini gördük. Sonrasındaki iki ayı, koalisyon görüşmeleri ve UBP içerisindeki çalkantılı kurultay süreciyle geçirdik. Onun arkasından YDP kurultayı geldi. Tüm bunlar son bir asırda görülmemiş bir halk sağlığı krizinin yarattığı yıkım ve belirsizlik içerisinde, anlık kararlar alıp uygulamanın gerektiği bir ortamda gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor” dedi.

“ÜLKEDE İSTİKRARSIZLIK HAD SAFHADA”

Diğer yandan pandeminin yarattığı en güçlü etkinin ekonomik sıkıntılar olduğuna değinen Sonan, bu sıkıntıların etkin bir pandemiyle mücadele politikası oluşturulmasına da engel teşkil ettiğini, ortaya fasit bir dairenin çıktığını belirtti ve her geçen gün biriken sorunlarla ancak siyasi istikrarın olduğu bir ortamda mücadele edilebileceğine vurgu yaptı. Sonan, “Ekonomik sıkıntıları aşabilmek için siyasal istikrara, önünü görebilen bir hükümete ihtiyaç var. Bizde maalesef böyle bir durum yok. İstikrarsızlık ülkede had safhada; yönetim zafiyeti olduğu son derece açık.  Seçimin erken yapılması bu anlamda çok daha iyi olacak. Ama bir de şu var ki biz normal bir ülke değiliz. Koalisyonların oluşumunu ve bozulmasını sadece iç dinamikler belirlemiyor. Dolayısıyla erken yapılacak bir erken seçim mevcut şartlarda en iyi seçenek olmakla birlikte, maalesef sıkıntıların sonu olmayabilir” diye konuştu.

“SİYASİLERE OLAN GÜVEN AZALDI”

Azınlık hükümeti yerine çoğunluğa sahip uyum içinde çalışan ve önünde uzunca bir süre seçim olmayacağını bilen bir hükümetin istikrarsızlığı ortadan kaldıracağını ve günü kurtaracak kararlar vermenin ötesine geçebileceğini ifade eden Sonan, tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de siyasete ve siyasilere olan güvenin özellikle son üç genel seçimde belirgin bir şekilde azaldığını, pandemiyle birlikte de sandığa gitme oranın daha da düşebileceğini söyledi. Bunun yaratacağı meşruiyet krizinin önüne geçebilmek için siyasilere büyük görev düştüğünü ifade eden Sonan, bu anlamda, erken seçim tarihinin belirlenme süreci de dahil olmak üzere, siyasal partilerimizin seçmenlere birlikte sorun çözme irade ve kabiliyetlerinin olduğunu göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu