Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Sorunu görmek gerekiyor

Yasal olmayan yollarla kaçak gelen göçmenlerin Kuzey Kıbrıs üzerinden Güney Kıbrıs’a geçiş maksadı taşıdıkları da elbette sır değil. O halde burada Kuzey ve Güney arasında bir işbirliği ihtiyacı doğuyor

Önceki hafta polis Lefkoşa’da yapılan asayiş denetimlerinde tespit edilen 3 Suriyelinin adaya nereden ve ne zaman geldiğinin bilinmediğini açıkladı.

Türkiye üzerinden geldiği düşünülen göçmenlerin, radarların çalışmadığı batı tarafından adaya giriş yaptığı üzerinde duruluyor.  Özellikle son yıllarda basına yansıyan haberlere de baktığımız zaman  Türkiye üzerinden adaya kaçak yollarla gelenlerin sayısında ciddi bir artış olduğunu görebiliyoruz. O halde burada şunu söyleyebiliriz.  Hadi hazırda ülkemize  yasal yollarla gelen  ve sonrası bir şekilde kaçak duruma düşen, kontrol dışı oluşan kalabalıklara yenileri yasal olmayan yollarla gelip katılıyor. Dolayısıyla öyle anlaşılıyor ki burada çok ciddi bir sorunumuz var.

Yasal olmayan yollarla kaçak gelen göçmenlerin Kuzey Kıbrıs üzerinden Güney Kıbrıs’a geçiş maksadı taşıdıkları da elbette sır değil. O halde burada Kuzey ve Güney arasında bir işbirliği ihtiyacı doğuyor.

Bugün Türkiye’nin göçmenlere yönelik uyguladığı politikanın Avrupa’ya rahat bir soluk kazandırdığını hepimiz biliyoruz.

Hatta Türkiye’ye sığınan göçmenlerin yaklaşık 5,6 milyon civarında olduğu bunların 2 milyonuna yakın bir nüfusun TC vatandaşlığına geçirildiği de söyleniyor.

En azından Türkiye basını bunu bu şekilde aktarıyor. Dolayısıyla Türkiye’de ciddi bir göçmen nüfusu olduğunu söylemek mümkün. Bu elbette Türkiye’nin kendi iç politikasıyla ilintili bir durum. Lakin bunun bir sonucu olarak da özellikle Türkiye üzerinden Kıbrıs’a bu anlamda bir göçmen akını yasal ve yasal olmayan illegal yollar kullanmak suretiyle başlamışsa burada çok büyük bir problemle karşı karşıyayız demek sanırım doğru bir tanımlama olur.

O halde öncelikle ülkemizde böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığımız  gerçeğinin anlaşılması gerekiyor. Yani ortada bu anlamda  bir sorun var ve bu sorunun katlanarak büyüdüğünü görebilmek gerekiyor. Zira belli ki bu yolla ülkeye kaçak olarak giriş yapan göçmenlerin bundan sonra da gelişleri bir şekilde devam edecek.

Peki bunun için bir politikamız var mı?

Gördüğüm kadarıyla yok.

Yani göçmenlere yönelik belli bir uygulamaya sahip değiliz. Onları barındıracak, ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzenlemeye sahip de değiliz.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu