EkonomiGenelKıbrısManşet

Sorunun merkezinde 20 tonluk ithal donmuş et kararı var

Ülke genel greve sürüklenirken, hükümet geri adım atmayacağını söylüyor

GIYNIK ÖZEL

Ülke genel greve sürüklenirken, hükümet geri adım atmayacağını söylüyor

Ayda 600 ton et tüketilen KKTC’ye hükümet kararıyla 20 ton donmuş et ithal edilmek isteniyor. İthal edilmesi düşünülen miktar, ülkenin aylık ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 3’üne denk geliyor.

Hayvan üreticilerine göre 20 ton “çok küçük” bir miktar fakat asıl niyet başka. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, ithal et ısrarının bazı çıkar çevrelerinin baskısından kaynaklandığını düşünüyor. Birlik başkanı, 20 tonluk rantın birkaç kişinin cebine gireceğini belirtip, ellerinde bu ilişkileri kanıtlayacak ses kayıtları olduğunu açıklamıştı.

Hayvan yetiştiricileri, şu an itibarıyla muhalefet partilerinin ve pek çok sivil toplum örgütünün desteğini arkasına almış durumda. Destek açıklayanlar arasında, daha önce ithalat isteyen kasaplar da var. Kasaplar Birliği, geçtiğimiz günlerde donmuş et ithaline karşı olduğunu açıklayarak eyleme destek belirtti. Kasaplar, et ithal edilecekse bunun donmuş değil karkas et olması gerektiğini düşünüyor.

Uzlaşma sağlanamaması halinde pazartesi gününden itibaren ülkede genel grev uygulamasına gidilecek. Buna karşılık Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, “kapıları kırarak bu hükümetin geri adım atacağını düşünüyorlarsa yanılıyorlar” demiş ve “en ufak bir geri adım atılması söz konusu değildir” ifadesini kullanmıştı.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, eylem gerekçesini üç madde halinde açıklamıştı. Çiğ süt fiyatlarının yeniden belirlenmesi ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi bu maddeler arasında yer alıyor. Fakat, ilkesel olarak karşı çıkılan donmuş et ithali kararının geri çekilmesi halinde eylemin büyük olasılıkla kaldırılması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu