KıbrısManşet

Sosyal medyadan tepki yağdı

Akşam saatlerinde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısnın ardından yapılan açıklamaya sosyal medyadan tepkiler yağdı.

Akşam saatlerinde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısnın ardından yapılan açıklamaya sosyal medyadan tepkiler yağdı.

İşte tepkilerden bazıları:

Sağlık Eski Bakanı Filiz Besim

“ŞAKA MI BU??? Uzmanlar “kapanalım” diyor. Cumhurbaşkanı “OHAL ilan edelim” diyor Kapılar kontrol edilemiyor. Sağlık Bakanlığı düzgün karantina merkezi kuramıyor. Ev karantinalarını takip edemiyor, telefonları çökmüş durumda insanlar Corona için verilen telefonlara ulaşamıyor. Düzgün açıklama yok. Hükümet olayı oyaladıkça oyalıyor. Yaptıkları tek şey okulları tatil etmek ve onun çevresinde dolanmak. Ey hükümet yetkilileri anlatamadık sanırım. Sevdiklerimiz, gıymetlilerimiz, yaşlılarımız ÖLECEK…”

Tacan Reynar

İstenen nedir?

Olağanüstü Hal Anayasa’nın Dördüncü Bölümü’nde “Olağanüstü Durumlar” başlığı altında düzenleniyor.

Anayasa’nın 124.maddesi gereğince salgın hastalık durumunda Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu yurdun bütününde veya bir kısmında en fazla 3 ayla sınırlı olacak şekilde Olağanüstü Durum ilanında bulunabilir.

Bu karar Resmi Gazete’de yayınlanır.

Cumhuriyet Meclisi’nin onayına sunulur.

Meclis salt çoğunluk ile bu ilanı düzeltebilir veya kaldırabilir.

Bu ilanda yapılması gerekli en önemli husus Anayasa’nın hangi maddelerinin ilanda gösterilecek sürede yürürlüğünün durdurulacağının belrtilmesinin gerekli olduğudur.

Buna göre bu ilanda yürürlüğü durdurulabilecek (süre içinde uygulanmayacak/kısıtlanacak) özgürlükler şunlardır: Anayasa m.16- Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı M.20- Konut Dokunulmazlığı M.21- Haberleşme Özgürlüğü M.22- Gezi ve Yerleşim Özgürlüğü M.24- Düşünce,Söz ve Anlatım Özgürlüğü M.32- Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı M.33- Dernek Kurma Hakkı M.41 (5/4)Kamulaştırma ve El Koyma (tazminat ödenmeden taşınır-taşınmaza el koyma) M.42- Vakıf Mallarıyla İlgili Kamulaştırma-El Koyma M.48- Çalışma Özgürlüğü M.49/3- Çalışma Hakkı ve Ödevi (Zorla çalıştırma yasağı) M.53- Sendika Kurma Hakkı M.54- Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı Sokağa çıkma yasağı ilanı için ODUR ilanına gerek yoktur. Çünkü Fasıl 156 Sokağa Çıkma Yasağı Yasası kamu düzeninin sağlanması amacıyla bu hakkı Bakanlar Kurulu’na vermektedir. Yine Gezi ve Yerleşim Özgürlüğü’nü düzenleyen Anayasa’nın 22.maddesi de buna izin vermektedr. Ancak sözkonusu Yasa ülkeye giriş çıkış yasağını düzenlemiyor. Sonuç itibariyle, yurtdışı giriş çıkış için vatandaşların engellenmesi isteniyorsa ODUR gereklidir ancak sokağa çıkma yasağı için ODUR gerekli değildir. ODUR süresi içinde yine Cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanacak olan Bakanlar Kurulu, Yasa Gücünde Kararname de çıkarabilir. Bu YGK’lar meclisin salt çoğunluğu tarafından reddedilmedikçe yürürlükte kalır. (Tacan Reynar, Hukukçu)

Hüseyin Ekmekçi

“Anastasiadis ileri tedbirler açıkladı. İçerisinde OHAL var mı? Konu sağlık. Sağlığımızı direk ilgilendiren tedbirler alınıyor, alınmaya da devam etmeli. Halk ciddi bir belirsizlik içinde ve sağlık sistemine güvenmiyor. Cumhurbaşkanı geldi, çıkarken hükümeti halka şikayet etti ve kibarca, “ölüm olursa suçlusu hükümet” dedi. Vebali büyük.
Halk ne kazandı? Hiç.
Hükümetin aldığı tedbirler, harcadığı emek, beş dakikalık bir basın açıklaması ile çöpe atıldı.
Sorun şu: Alınmayan ne tedbir kaldı?
Kapıların, hava limanlarının tamamen kapatılması.
Kendini koruman için, sokağa çakmaman için, izole yaşaman için daha ne olması gerekir? Kendini ve sevdiklerini sen zaten koru. Bu devletlerin alacağı her karardan daha radikal.
Sağlık, ekonomi ve tabii ki sosyal sorunlar aşılabilecek mi?
OHAL da ilan etseniz; hastaneniz, ekonomiye sağlayacağınız devlet desteği yeterli mi?
Laf çok.
Bu ülkenin siyasetçisine değil, böyle bir durumda sağlık ekiplerine daha çok güvenin.”

Erhan Arıklı

“Bugün Cumhurbaşkanlığında yaptığımız toplantıda muhalefet olarak Sayın Başbakana sokağa çıkma yasağı dahil gereken her türlü tedbiri almalarını, Muhalefet olarak kendilerine destek vereceğimizi söyledik.
Maalesef Bakanlar Kurulu bu tedbirleri almaya cesaret edemedi.
Bundan sonra sorumluluk tamamen Hükümetindir. VİRÜSÜN YAYILMASININ BÜTÜN SORUMLULUĞU DA BAKANLAR KURULUNDADIR…”

Bülent Dizdarlı

Sayın Hükümet Tabipler Birliği bilimsel grafiklerle uyardı. Kulak ardı ediyorsunuz. SEKSEN(!) yaşında bir insan ölürse , değeri kaç paradır bilir misiniz? Sizin ananız babanızın değeri ne kadar bilmem ama benimki çok kıymetlidir Hesabını zor verirsiniz . Haberiniz olsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu