GenelKıbrısManşet

Sosyolog Dr.Nihal Salman, siyasi irade seçimlerinde demokrasi eğitimi konusuna dikkat çekti

-Gıynık Özel

Sosyolog Dr.Nihal Salman, GIYNIK TV’de Mine İçsel’in konuğu oldu.

Ülkede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Salman, toplumda ümitsiz, umutsuz ve karamsar bir ruh halinin hüküm sürdüğünü bunun en büyük sebebinin de siyaset kurumu olduğunu söyledi.

Demokrasi konusundaki eğitim eksikliği seçimlere yansıyor; sonucu ise mutsuzluk….

Ülke insanının memnun olmasa dahi yine aynı seçimleri yaptığını ve aynı siyasi iradeyi Meclis’e gönderdiğini belirten Salman, demokrasi konusunda ülke olarak eğitim alınmasının bu noktada önemine vurgu yaparak şöyle konuştu;

“İnsan bütün davranışlarını öğrenerek yapar. Demokrasi de bir bilgidir; oy vermek de bir bilgidir. Bunun için de eğitim gereklidir. Bizim ülkemizde demokrasi adına hiçbir eğitim yok. 18 yaşındaki bir genç oy verme çağına geldiğinde ülkedeki siyasetçileri ailesinden öğreniyor. Bu doğru değil. Örneğin; Almanya’da öğrencilere siyasi partiler ve bu parti içerisindeki isimler tanıtılıyor, eğitimi veriliyor. Çocuklar bilinçleniyor bu anlamda. Demokrasi ve manifesto tartışılıyor okullarda. Bizim çocuklarımız ise yaşadıkça görüp öğreniyorlar bu olguları. Siyaset de bir öğrenmedir ama bunu çocuklarımıza öğretmeden doğru seçimler yapmasını bekliyoruz. Bunu aile öğretemez. Doğru bilgiyi bilmiyoruz; yanlış bilgilerle bu günlere geldik. Bir an önce örgün eğitimi içerisine demokrasi eğitimini de eklemeliyiz. Kaçınılmazdır bu. Eğitim olarak bunu alırsa çocuklar, kendi gücünü de bilir. Biz de maalesef demokrasiyi değil “biz de seni işe koyacağız” ı öğreniyor gençler.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu