DünyaManşetSpor

Soyunma odası kültürü

Sporcu arkadaşlar bilir; Birileri kendilerine “Yedek” dedi mi sanki de; “Sen o takımın dışındasın çocuğum. Çok da gevezelik yapma. Otur oturduğun yerde!” modunda bir kompleks çakar. İşte, burada da liderlik teorileri ön plana çıkmalıdır

O sporcu ‘yedek’ mi? Asla! E ‘kurtarıcı’ mı? Evet! Yıllarca “Yedek” dediler ve bu yedeklerin bedenlerini teknik alanda tuttular ama ruhlarını hep soyunma odalarından itelediler. Sporcu arkadaşlar bilir; Birileri kendilerine “Yedek” dedi mi sanki de; “Sen o takımın dışındasın çocuğum. Çok da gevezelik yapma. Otur oturduğun yerde!” modunda bir kompleks çakar. İşte, burada da liderlik teorileri ön plana çıkmalıdır.

Neymiş? İyimser rüzgârın dinmesini bekler, kötümser rüzgârdan yakınır amma velâkin “lider rüzgâra yelken basar”mış diyor ünlü liderlik kuramcısı Maxwell. Ustayla hemfikiriz. İşte sporda da rüzgâra yelken basma işi iyi bir ‘takımdaşlık’la olur anca.

Âdettendir yazalım; Hani şu koskoca saat küçücük bir pim’e muhtaçtır ya, işte o pim sayesinde koskoca akrep ve de yelkovan peşisıra ilerler ya, işte bu pim fonksiyonlu oyuncular vardır. Takım içi sizin için çok da bir’şey ifâde etmezler ama gel gör ki maçın son dakikalarında devreye girer ve maçı koparırlar. İlk olarak 1711 yılında the Spectator adlı dergide yayınlanmış bir söz olan “Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir” deyişiyle özdeşleşen bir durum değildir bu pim (yedek) işi. Ona müsabaka sonu gerçekten çok ihtiyacımız olacaktır biline.

Bizim takım Kırmızı Şeytanlar’da bir türlü aşısı tutmayan ünlü futbol düşünürü David Moyes bir sohbette; “Etkin iletişim, güçlü soyunma odası oluşumuna yardım eder. Soyunma odası sporcuların kendilerini evlerinde hissetikleri yerlerdir. Dürüstçe konuşurlar, hiçbir şeyden korkmazlar. Dışarıda dillendiremediklerini sürekli olarak orda konuşurlar. Orada özel hayat yoktur. Herkes hayata diar tüm sıkıntılarını orda paylaşır” demiş.

Usta haklı, sporcular bilir o soyunma odasına maçtan en az üç saat öncesi girilir ve de efsane Cristiano Ronaldo’nun da dediği gibi “Bir şampiyon gibi hazırlanmak” gerekir. Kimisi masaj alır, kimisi açma germe, kimisi duş, kimisi ibadet, kimisi yüksek volümlü müzik dinler. Olabilir, herkesin farklı yoğurt yeme stilleri vardır ama başlama düdüğüne yaklaştıkça tek bir hedefe kitlenme olayı vûkû bulur.

Teknik insanlar genellikle takım kaptanları aracılığıyla soyunma odasındaki atmosfere ince ayar çekerler. Takım kaptanı sayesinde “Kızım sana söylerim yanlış anlama aha hep bu geline söyleyemediğim konuları senin üzerinden çakarım kızım” işte tam da burada gerçekleşir. Kaptan sayesinde dışardan içeri ve içerden dışarı mesajlar gider. Tabiî bazen de size en özellerini söylemezler. Söylemesinler de zaten. Soyunma odası sporcularımızın sinerji yarattığı yerdir. Orası önce onlara, sonra da size özel bir mekândır. Bu yüzden soyunma odası kültürüne göre yönetici veya başkanların orada işi yoktur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu