KıbrısManşetSağlıkSporToplum

Spor eğitmeni Süleyman Atamtürk’ten uyarılar

Sadece düşük kalorili beslenme ve cardio egzersizleri ile zayıflamaya çalışırsanız bir süre sonra kaslarınızı kaybetmeye başlarsınız

Sadece düşük kalorili beslenme ve cardio egzersizleri ile zayıflamaya çalışırsanız bir süre sonra kaslarınızı kaybetmeye başlarsınız. Uzun yıllardan beri bu meslekte olan bir eğitmen olarak maalesef bu durumu çok sık gözlemliyorum.

Eksik antrenman programlarının, kas kayıplarına sebep olduğu ,bilimsel olarak da ispatlanmıştır! Yalnız düşük kalori alımı ve cardio egzersizleri ile zayıflamaya çalışırsanız, bunları bıraktığınız anda, yaşadığınız kas kaybından dolayı çok kısa sürede eskisinden daha kötü bir duruma gelirsiniz. Kas kaybı ile metabolizma hızı yavaşlar ve yağ alımı hızlanır. Obezitenin gerçek sebeplerinden bir tanesi de bu durumdur. Bu nedenle , sadece zayıf görünmeye değil, yağ yakarken aynı zamanda kas kütlemizi de arttırmaya odaklanmalıyız. Eğer sağlıklı iskelet kaslarına sahip olursak, vücudumuzu koruyan güçlü bir zırha da sahip oluruz. Bu zırh, vücut direncimizi arttırarak bizi birçok hastalıktan koruyacaktır. Kalp damar hastalıkları, Alzheimer, diyabet, osteoporoz, hipertansiyon ,yüksek kolesterol, bağışıklık sistemi hastalıkları… Bu gibi hastalıklara karşı güçlü durabilmek ,direnebilmek için vücuttaki bu denge çok önemlidir. İskelet kas sistemimiz güçlü olduğunda, metabolik olarak daha sağlıklı oluruz ve hastalıklara karşı ayakta kalma gücümüz de artar.

Vücudumuzda ortalama 30 yaş itibari ile kas kayıpları fizyolojik olarak başlar. Kas kaybı, metabolizma hızını yavaşlatacağından, kas çalışmaları bu süreçte daha da büyük önem kazanır. Toplum olarak sadece düşük kalorili beslenme programları veya cardio egzersizlerinin yeterli olmadığı konusunda bilinçlenmeliyiz. Yağ yakarken aynı zamanda kas kütlemizi ve metabolik sağlığımızı arttırmaya odaklanmalıyız!

Diğer Haberler

Başa dön tuşu