DünyaManşet

Sri Lanka’da devlet başkanlığı sarayına girildi, başbakanın konutu ateşe verildi

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da binlerce protestocu Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın sarayını bastı. Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin yaşadığı özel konut ise göstericiler tarafından ateşe verildi.

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da binlerce protestocu Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın sarayını bastı. Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin yaşadığı özel konut ise göstericiler tarafından ateşe verildi.

Aylardır süren ekonomik kriz yüzünden düzenlenen protestoların ardından ülkenin dört bir yanından eylemciler cumhurbaşkanlığı sarayına gelerek istifa taleplerini yeniledi.

Nerede olduğu açıklanmayan Cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın daha güvenli bir yere yerleştirildiği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı sarayını basan protestocuların yanı sıra büyük kalabalıklar ülkenin farklı yerlerinde sokağa çıkarak eylemlere katıldı.

AFP haber ajansına göre hükümet karşıtı binlerce kişi, trenlere bile komut vererek başkente geldi.

Polis girişlerini engelleyemedi

Kolombo’daki idari binaların olduğu merkeze gelen protestocular, Rajapaksa’nın evinin önündeki polis barikatlarını, “Evine geri dön” sloganlarıyla yıktı.

Polis havaya ateş açsa ve gözyaşartıcı bomba kullansa da eylemcilerin konuta girişlerini engelleyemedi.

Facebook canlı yayınındaki görüntülere göre yüzlerce kişi cumhurbaşkanlığı sarayındaki odaları, koridorları ve cumhurbaşkanının ofisini işgal etti.

BBC’nin görüntülerine göre protestocular saraydaki havuzda yüzdü.

Güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere toplam 33 kişinin yaralandığı aktarıldı.

İstifalar peş peşe geldi

Nerede olduğu bilinmeyen Başbakan Ranil Wickremesinghe, evinin basılmasının ardından istifa etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Wickremesinghe, ailesiyle beraber ateşe verilen kendi evinde ikamet ediyor, resmi başbakanlık konutunu ise sadece hükümet işleri için kullanıyor.

Ardından Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da 13 Temmuz’da istifayı kabul ettiği bildirildi.

Sri Lanka’daki durum

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi’nin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu