GenelKıbrısManşet

Saner adaya döndü

Başbakan Saner, “330 milyon savunma giderlerine, 100 milyon da cari bütçeye katkı olmak üzere toplam 430 milyon dün itibari ile aktarıldı” bilgisini verdi.

Başbakan Ersan Saner Cenevre’den adaya döndü.

Yurda dönüşünde basın açıklamasında bulunan Başbakan Saner, “330 milyon savunma giderlerine, 100 milyon da cari bütçeye katkı olmak üzere toplam 430 milyon dün itibari ile aktarıldı” bilgisini verdi.

Türkiye ile imzalanan ekonomik iş birliği protokolü kapsamında gereken kaynağın dün itibari ile ülkemize ulaştığına dikkat çeken Saner, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a destekleri için teşekkürlerini iletti.

Saner, “Ülkedeki altyapılar başta olmak üzere gerekli yatırımları yaparak ekonomiyi iyi bir noktaya taşımak için yolumuza devam edeceğiz. Kıbrıs Türk halkının refahı en önemli konudur. Çözüm buluruz ya da bulamayız ama KKTC’yi yaşatmakta kararlıyız” mesajı verdi.

“3 AY İÇİNDE YENİDEN GÖRÜŞECEĞİZ”

Başbakan Ersan Saner Cenevre temasları kapsamında ise şöyle konuştu;

“Cumhurbaşkanımız ana oturumda Kıbrıs meselesinin sürecini ortaya koydu. Federasyonun neden artık çözüm modeli olamayacağını ifade ederek önerilerini ortaya koydu. Aynı şeyleri yaparak bir sonucu ulaşılmayacağını net bir şekilde ortaya koymuştur. Çözümsüzlüğün ise statükoyu beslediğini hepimiz görmekteyiz. Cenevre’de ortaya konan diğer bir olay da BM’nin son oyunu oynaması kapsamında kendilerinden bir tutum beklediğimizi ifade etmemizdir. 1960’tan beri sorunların Rumlar nedeniyle çözülemediğini, reddedenlerin hep Kıbrıslı Rum tarafı olduğunu bir kez daha ifade ettik”

Saner, “Çavuşoğlu’nun net bir ifadesi vardı. ‘Masa kurulmadan önce taraflar ortak zeminde anlaşmalı’ önerisi ile gayri resmi toplantıda zemin arandı. Bu güne kadarki görüşmeler çöktü artık iki devletli çözüm modeli ile yürünecek denmesine rağmen Kıbrıslı Rumlar, bizleri geriye götürecek görüşler savundu, buna onay vermemiz mümkün değildir” vurgusu yaptı.

“BM Genel Sekreteri Antonio Guterress’in ‘Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ açılımına yeni bir irade koyduğu için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a ve bizim arkamızda durduğu için de TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluna teşekkür ederim” diyen Ersan Saner, BM’nin 3 ay içinde yeni bir görüşme talebini aktardı.

Saner, “BM Genel Sekreteri,  3 ay içerisinde görüşmek için ortak zemin olup olmayacağını belirlemek için tarafları bir kez daha yoklayacağını ifade etmiştir. İki egemen eşit devlet temelinde görüşmeleri devam ettireceğimizin mesajını vermek istiyorum” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu