EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

“Stabil para” birimi tartışıldı

CTP Başkanı Erhürman, Meclis’te “stabil para birimine endeksli muhasebeye” geçilmesini, Maliye Bakanı Şan ise aksini savundu.

CTP Başkanı Erhürman, Meclis’te “stabil para birimine endeksli muhasebeye” geçilmesini, Maliye Bakanı Şan ise aksini savundu.

TL’NİN DEĞER KAYIPLARI
Türk Lirası’nın dövizler karşısında önlenemez değer kaybı KKTC’de yeniden “stabil para birimine endeksli muhasebe sistemine geçilmesi” tartışmalarını körükledi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman, dün mecliste yaptığı konuşmada Türkiye ile KKTC arasında Mart ayında imzalanan protokolün Meclis’in bilgisine 13 Haziran’da gelmesini eleştirirken, TL’deki değer kayıplarına yönelik hiçbir önlemin protokolde yer almadığını vurguladı.

SADECE MAAŞLAR STABİL DEĞİL
Tufan Erhürman, stabil para birimine endeksli muhasebe sistemine yönelik herhangi bir çalışma olmadığını kaydettiği konuşmasında, giderlerin döviz cinsinden olduğunu, satılan ürünlerin döviz üzerinden hesaplandığını ve piyasanın stabil para birimine endeksli muhasebeye çoktan geçmiş olduğunu belirtti. Erhürman, maliye ve piyasanın stabil para birimine endeksli muhasebeye geçtiğini ancak sabit maaşlıların geçmediğini ve alım gücünün sürekli düştüğünü kaydetti.

ŞAN: HAYAT BULMASI ZOR
Maliye Bakanı Alişan Şan ise, stabil paraya endeksli muhasebe sisteminin hayat bulmasının zor olduğunu savundu. Bütçe Yasası’nın geçtiğini, stabil para birimine geçilirse tüm maaş ve devletin sorumlulukları düşünüldüğünde öngörülemez bir bütçeyle karşı karşıya kalınabileceğini belirten Şan, stabil paraya endeksli sistemde piyasanın para arzını sağlama noktasında sıkıntılar oluşacağını söyledi. Şan, bu konuda Merkez Bankası’nın yaşadığı sıkıntılara değindi.

PİYASA ZATEN TL DEĞİL
Bakan Şan ayrıca, bütçenin 3’te 1’inin Türkiye finansmanıyla oluştuğunu, farklı bir para birimine geçilmesinin sıkıntılar doğuracağını ve uygulanabilir olmayacağını belirtti. Erhürman yeniden söz alarak, Maliye Bakanı’nın stabil bir para birimine geçilemeyeceğini söylemesini eleştirdi. Erhürman, ülkede piyasanın zaten TL değil, döviz üstünden döndüğünü hatırlatarak, devletin de aynı sistemle çalışabileceğini savundu. Erhürman, vatandaşın fiyatını dolar üstünden öğrendiği telefona TL ödediğini, devletin de harcamalarını bu şekilde yapabileceğini anlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu