DünyaGenelManşet

Steinmeier: Dünya haydutlar ini olmasın

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Trump yönetimindeki ABD’nin dünya düzenini "haydutlar inine" çevirme riski taşıdığını savunurken; Macron, Washington’un müttefiklerine sırtını döndüğünü ve "güçlünün yasasını" dayattığını belirterek Avrupa’yı stratejik özerkliğe çağırdı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Trump yönetimindeki ABD’nin dünya düzenini “haydutlar inine” çevirme riski taşıdığını savunurken; Macron, Washington’un müttefiklerine sırtını döndüğünü ve “güçlünün yasasını” dayattığını belirterek Avrupa’yı stratejik özerkliğe çağırdı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’de katıldığı bir sempozyumda yaptığı konuşmada, en önemli ortakları olan ABD’de yaşanan “değerler çöküşünün” küresel demokrasiyi daha önce hiç olmadığı kadar tehdit ettiğini vurguladı. Trump’ın güç odaklı açıklamalarına atıfta bulunan Steinmeier, dünyanın “en ilkesiz olanın istediğini aldığı bir haydutlar inine” dönüşmesini engellemek zorunda olduklarını belirtti. Steinmeier, uluslararası düzenin erozyona uğradığını ve küçük devletlerin büyük güçlerin “malı” muamelesi görme riskiyle karşı karşıya kaldığı bir döneme girildiğini savunarak, bu durumun Avrupa’nın askeri ve siyasi olarak güçlenmesini zorunlu kıldığını ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Elysee Sarayı’nda diplomatlara hitaben yaptığı konuşmada, ABD’nin yakın zamana kadar teşvik ettiği uluslararası kurallardan artık “kurtulmaya çalıştığını” söyledi. Trump’ın Grönland’ın ilhakı veya uluslararası kuruluşlardan çekilme gibi çıkışlarını “güçlünün yasası” olarak nitelendiren Macron, müttefiklerin birbirine bu şekilde davranamayacağını dile getirdi. Dünyanın büyük güçler tarafından paylaşıldığı bir “yeni sömürgecilik” dönemine karşı çıktıklarını belirten Macron, Avrupa’nın artık ABD veya Çin’e bağımlı kalmadan kendi kaderini tayin etmesi gerektiğini vurguladı. Her iki lider de Trump’ın mülakatındaki “ahlak bazen zayıflıktır” yaklaşımının, İkinci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen kurallara dayalı düzeni kökten sarsabileceği uyarısında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu