KıbrısManşetToplum

Stenolarla ilgili eleştirilere sosyal medyadan yanıt verdi

Lefkoşa Devlet Hastanesi Eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, sendikaların devam eden ek mesaiye kalmama eylemi kapsamında eyleme katılan Cumhuriyet Meclisi'nde görev yapan stenolarla ilgili eleştirilere sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yanıt verdi.

Lefkoşa Devlet Hastanesi Eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, sendikaların devam eden ek mesaiye kalmama eylemi kapsamında eyleme katılan Cumhuriyet Meclisi’nde görev yapan stenolarla ilgili eleştirilere sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yanıt verdi.

ASIN OLDU OLACAK ŞU STENOLARI
Meclis yine geç toplandı. Ama dert değil. Nasıl olsa Günah keçileri bulundu . Asın şu stenoları memleket kurtulsun.
İşkembeden atmayayım diye kısa bir araştırma yaptım. Stenolar ne yapar ne eder, işleri nedir? , Ek mesai ne kazanırlar diye sordum soruşturdum.

Öncelikle şunu belirteyim, stenolar kendi keyiflerinden veya tercihlerinden değil yasa gereği ek mesaiye kalmak zorunda oldukları için kalıyorlar. Meclistekilerler mesaiyi doğru kullanamıyorlar. Devlette çalışma, saat 8 de başlarken onlar toplantı başlama saatini 10.00 olarak düzenliyorlar ama 11.30 dan önce başlayamıyorlar. Hâl böyle olunca ve konuşmalarda uzayınca çalışana ek mesai zorunluluğu getiriyorlar.

Bir aylık ek mesai miktarları, kaldıkları süreye göre (Meclis’in mesai dışı ne kadar çalıştığına göre) ve göç yasasından girip girmediğine göre değişiyor. Soruşturma sonucuma göre göç yasasından girmiş olan bir kişi, 45 saat fazladan ek mesaiye kalıyorsa ortalama 1500tl alıyor. Bunu da 6 ay sonra alabiliyorlar.

Birde .stenoların işleri meclis genel kurulunda ve komitelerde tutanakları tutmakla sınırlı değildir. Komite veya genel kurul olmayan günlerde/saatlerde de bu tutanakları okunabilir hale çevirirler (yani bilgisayarda yazıp okunmaya hazır hale getirirler) çoğu zaman bu tutanaklar milletvekilleri, araştırmacılar, gazeteciler, Ombudsmanlık, sayıştay ve bazen de savcılık ve mahkemeler tarafından istenir. Onları temin edip bilgiye sunarlar. Ayrıca genel kurul tutanakları da halka açık olduğu için meclisin web sitesinde yayımlanmasını sağlarlar. Yani haftanın 2 günü çalışırlar diğer günler otururlar demek dayanıksızdır.

Yeni atamalarla danışmana verilen maaş 32bin tl imiş. Kim ne derse desin, bu rakamla 21 meclis çalışanının ek mesaisi ödenebilecekken , eylem sebeplerinden biri olarak da bunun gösterilmesinin de hiç ama hiç yanlış olmadığını düşünüyorum.
Ya da siz bilirsiniz. Asın stenoları memleket kurtulsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu