EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Sterlin 12 TL’nin üzerinde!

Türk Lirası yeni haftaya enflasyon sıkıntısıyla başladı.

Türk Lirası yeni haftaya enflasyon sıkıntısıyla başlarken, KKTC’de en çok kullanılan yabancı para olan Sterlin yeniden 12 TL’nin üzerine çıktı.

KKTC’de sabah saatlerinden 12.05 TL’den satılan sterlin yanında dolar ve Euro da TL karşısında değer kazanmaya devam ediyor.

Türk Lirası, Türkiye’de enflasyon verilerinin politika faizinin %1.58 üzerinde geldiği yeni günde düşüş eğilimi gösterirken, Sterlin 12 TL’nin üzerine iyice yerleşmeye çalışıyor. Sterlin yanında dolar ve Euro da yukarı yönlü seyirde.

Türkiye piyasasında saat 11.00 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.21 artışla 8.8739 seviyesinde, Euro/TL %0.33 artışla 10.2992 seviyesinde, sterlin/TL de %0.35 artışla 12.0341 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.90 TL’den, Euro 10.33 TL’den, sterlin de 12.05 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.84 TL, Euro’da 10.26 TL, sterlin de 11.98 TL düzeyinde.

ENFLASYON VERİLERİ TL’Yİ AŞAĞIYA ÇEKİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyonda yükseliş Eylül ayında da sürdü. Yıllık enflasyon %19.58’e çıkarken, Eylül ayı enflasyonu %1.58 düzeyine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından referans alınan yıllık çekirdek enflasyon ise Eylül’de %16.98 oldu. Böylece çekirdek enflasyon da faize biraz daha yaklaştı.

Verilere göre gıda enflasyonunun yüksek oranlı artışı da sürüyor. Gıda fiyatlarında yıllık artış %28.8 olarak kaydedildi.

TCMB, geçtiğimiz ayki Para Politikası Kurulu toplantısında çekirdek enflasyonu gerekçe göstererek, politika faizini %19’dan %18’e indirmişti. Yeni enflasyon verisiyle birlikte “politika faizi-enflasyon farkı, %0.8’den, %1.58’e” uçtu.

Bu farkın, Türkiye’de yerellerin dövize olan akımını artıracağı ve TL’nin değer kaybının hızlanacağı yönündeki beklentiler ise giderek artıyor.

PİYASALAR ALTIN VE DOLARI TAKİP EDİYOR

Öte yandan, küresel altın ve döviz piyasalarının yatırımcılar tarafından yakından takip edilmesine devam ediliyor.

Geçtiğimiz haftayı kazançla tamamlayan altın fiyatlarında bugün sakin bir seyir izleniyor. Ancak, bu hafta ABD’den gelecek olan istihdam verileri dolar ve altın fiyatları üzerinde yönü belirleyecek.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın enflasyon ve istihdam verilerine yönelik açıklamaları para ve emtia piyasaları tarafından yakından takip edilmişti.

Bu hafta ise ABD’den gelecek olan istihdam verileri piyasalar için hayati önem taşıyor. ABD’de Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecekken, Cuma günü ise tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri bekleniyor.

Fed Başkanı Powell, istihdamda belirgin bir iyileşme olması durumunda varlık alımlarında azaltıma Kasım ayında başlanabileceğini açıklamıştı.

Eğer istihdam verileri beklentilerden iyi gelirse bu durumda ekonomik toparlanmaya yönelik öngörüler güçlenecek ve Fed’in sıkı para politikasına yönelik adımlar atmasının önü açılacak. Bunun tam tersi bir durumda ise Fed hamle yapmada aceleci davranmayabilir.

Fed’in atacağı politika adımları doların seyrini belirleyecek ve altın fiyatları da buradan gelecek olan hamlelere göre şekillenecek.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, TCMB, Merkez Bankası, faiz, politika faizi, enflasyon, çekirdek enflasyon, altın, döviz piyasası,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu