DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Sterlin 12 TL’yi zorlamaya başladı

TC Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’nın görevden alınmasını kaldıramadı, yatay seyirden hızlı şekilde düşüşe geçti

Türk Lirası yine hızlı değer kaybetme sürecine geri döndü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’nın görevden alındığının açıklanmasıyla TL’nin değer kaybı hızlandı. TL’nin özellikle Euro ve sterlin karşısındaki kayıpları görünür olurken, sterlinin 12 TL sınırına dayandığı dikkati çekti.

Türkiye piyasasında saat 11.40 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.32 oranında artarak 8.4063 seviyesine, Euro/TL %0.63 artışla 10.2972 seviyesine, sterlin/TL de %0.50 artışla 11.9266 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.42 TL’den, Euro 10.32 TL’den, sterlin ise 11.95 TL’den satılıyordu.

TCMB’DE BAŞKAN YARDIMCISI OPERASYONU

TC Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TCMB Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alındı. Tümen’in, yerine TED Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Semih Tümen atandı.

2019’da Murat Çetinkaya’nın görevden alınması ile TCMB tarihinde ilk defa bir başkan görev süresi bitmeden kendi isteği dışında görevinden ayrıldı. Çetinkaya’nın yerine atanan Murat Uysal da 2020’de görevden alındı, yerine Naci Ağbal atandı. Son olarak Kasım ayında göreve gelen Ağbal ise Mart ayında görevden alındı ve yerine Prof. Dr Şahap Kavcıoğlu atandı. TCMB Başkan Yardımcısı Özbaş’ın yerine ise bugün itibarıyla Prof. Dr. Semih Tümen atandı.

DOLAR KÜRESEL PİYASALARDA GÜÇ KAYBEDİYOR

Bu arada dolar, beklentilerin altında açıklanan ABD verisi ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizlerin sabit tutulacağına yönelik açıklamalarının yatırımcıların enflasyon nedeniyle faizlerin artacağına yönelik endişelerini bastırmasıyla son dönemlerde seyrettiği aralığın en düşük seviyesinde.

Dolar endeksi dün %0.2 gerilemesinin ardından kayıplarını toparlayarak 89.853 ile son dört ayın en düşük seviyesinin biraz üzerinde.

Dünya genelinde pandemiden toparlanma devam ederken ABD’de faizlerin düşük olmasından dolayı paranın dışarıya kaçacağını düşünen yatırımcılar dolar pozisyonlarını hızla satıyorlar.

Nisan ayında enflasyonda yaşanan artışın Fed’in para politikasına yönelik şüphelere yol açmasının ardından yatırımcılar dolar pozisyonlarında artışa gitme konusunda son derece temkinli davransalar da Fed’in dün gece yaptığı açıklamalar içlerini rahatlatmış gibi gözüküyor.

Euro dolar karşısında %0.3 değer kazanarak 1.2213 dolar seviyesini gördü ve 1.2245 seviyesinde oluşan direnişi test etti. Sterlin ise son üç haftada %1.2 yükseldikten sonra az da olsa gerileyerek 1.4160 dolar seviyesine geldi.
ABD’de 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri 2.4 baz puan gerileyerek son iki haftanın en düşük seviyesi olan %1.608 seviyesine indi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu