EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Sterlin kapanışta 13.93’ü aşarak 14 TL’ye yaklaştı

Türk Lirası’nın ağır kayıpları Türkiye’de işlemler kapandıktan sonra da dış piyasalarda devam ediyor. Sterlin saat 17.30 sıralarında 14 TL sınırına ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 18 Kasım Perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde Türk Lirası’nın bugünkü ağır değer kaybı %3’lü değerleri buldu.

Dış piyasalarda Kıbrıs saati ile 17.30 sıralarında İngiliz sterlini günlük %3.15 artışla 13.93’ün üzerini gördü. Dolar %3.15 artışla 10.37’nin, Euro da %3.01 artışla 11.80’nin üzerinde değer buldu. Saat 17.30 sonrasında biraz düşüş gösteren kurlar ağırlıklı ortalama olarak TL karşısında günlük %2.5 ile %3 bandında kazançlar sağladı.

KKTC piyasasında ise saat 17.00 sonrasında işlem yapılmadığı için kurun ülke piyasasında geldiği nokta bu akşamki gelişmelere bağlı olarak yarınki açılış fiyatlarına yansıyacak.

Dünyanın pek çok ülkesinde yükselen enflasyon nedeniyle hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırırken; TCMB enflasyondaki yükselişe ve TL’de lokallerin alım gücünü düşüren değer kaybına rağmen para politikasını gevşetiyor.

Bu etkiler nedeniyle dolar/TL, Türkiye’de devam eden enflasyon-para politikası endişeleri ve doların küresel çapta değer kazanmasıyla birlikte yeni tarihi zirvelerdeki seviyesindeki seyrini sürdürüyor.

Eylül ayının ilk haftasından itibaren yükseliş trendinde olan ve son 6 işlem gününde de üst üste yükselen dolar/TL, bugün tarihi zirvesini 10.37’ye taşıdı. Euro/TL ise 11.80 seviyelerini, sterlin/TL de 13.93 seviyelerini gördü.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri (kredi iflas primi) ise Ekim sonunda tırmandığı 470 baz puana kıyasla gerilemiş durumda. Geçen hafta 400 baz puanın altına inen CDS’ler bir önceki güne değişim kaydetmeyerek dün 406/410 baz puandan kapandı.

TL, Türk Lirası, dolar, Euro, sterlin, faiz, Merkez Bankası, dış piyasalar, KKTC piyasası, CDS,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu