DünyaEkonomiGenelManşet

Sterlin vergi depremini atlatma çabasında

Dolar, TL karşısında rekor tazeledi

Dolar, TL karşısında rekor tazeledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ağustos’tan sonra Eylül’de de 100 baz puan faiz indirimine gidip, politika faizini %12’ye çekmesinin ardından Türk Lirası’nın özellikle dolar karşısındaki değer kaybı hızlandı.

Faiz kararından sonra 20 Aralık 2021 rekorunu aşan dolar kuru, bu hafta ise dolardaki küresel yükselişin de etkisiyle zirvedeki rekor değerini tazeliyor.

Türk Lirası, son bir ayda benzer para birimlerinden ise daha sınırlı bir kayıp yaşıyor. Günlük olarak oldukça sınırlı kalan ancak her gün devam eden yükselişler bir aydan fazla süredir görülüyor.

TL, Nisan sonundan beri %20, yılbaşından beri %28.6, son bir yılda ise %54.6 değer kaybetti. TL, 2021’in bütününde de %40’ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

Dün sert değer kayıplarıyla düşüşe geçen sterlinin kısmen toparlandığı ve sterlin/dolar paritesinin yükselişe geçtiği dikkati çekti.

STERLİN YENİDEN YÜKSELDİ

Türkiye piyasasında saat 12.10 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.10 artışla 18.4764 seviyesinde, Euro/TL %0.35 artışla 17.7763 seviyesinde, sterlin/TL de %1.15 artışla 19.9324 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 18.57 TL’den, Euro 17.95 TL’den, sterlin de 20.15 TL’den satılıyor. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 18.45 TL, Euro’da 17.80 TL, sterlin de 19.90 TL düzeyinde.

Türkiye piyasasında sterlin/TL 19.73’e kadar gerilemesine rağmen KKTC piyasasında 20.00’nin altına bir türlü inmemesi dikkati çekti.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksinin dünkü güçlü yükselişine ara verdiği görülüyor. Saat 12.20 itibarıyla dolar endeksi günlük bazda %0.30 düşüşle 113.77 (düşüşe rağmen rekor seviye) seviyesinde hareket ediyordu.

DOLAR ENDEKSİ 20 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Küresel piyasalarda doların, ruble gibi bir iki istisna hariç neredeyse tüm dünya para birimlerine karşı sene başından beri yaşadığı değer kazançları güçlü kalmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda “Dolar endeksi” dün 114.52’ye çıkarak 20 yılın en yüksek seviyesini gördü. Endeks bugün 113 seviyesine doğru geri çekilme eğiliminde. Euro, sterlin ve yen başta olmak üzere gelişmiş ülke paralarındaki oynaklığın fazla olması risk iştahını da azalttı.

Gelişen ülke paraları son haftada majör paralara oranla daha az düşüş yaşadı. TL’de de düşüş oranı sert değil, fakat uzun zamandır dolar kurunun rekora çok yakın seviyelerde işlem görmesi, en ufak bir hareketliliğin doların zirve yapmasına neden oluyor.

Küresel resesyon endişeleri faiz artışları ile birlikte kuvvetlenirken, ABD dışındaki ülkelerde özellikle de Avrupa’da enerji arz sorunları endişeleri artırıyor. İhracatının yarısına yakının AB’ye yapan Türkiye için de Avrupa ekonomisinin talep koşulları piyasada yakından takip ediliyor.

STERLİNDE VERGİ DEPREMİ SÜRECEK Mİ?

Sterlinde dev vergi indirimleri sonrasında özellikle dolar karşısında “gelişen para” muamelesi görüyor ve tarihi diplerde. Parite ise resesyon endişeleriyle 20 yılın yeni diplerini gördü. TL, sterlindeki düşüşten en çok etkilenen para birimlerinden.

İngiltere’de 50 yıldan bu yana en büyük vergi indiriminin açıklanması sterlini dolar karşısında tüm zamanların en düşük düzeyine geriletti. Bugün biraz toparlanan sterlinin bunu ne kadar sürdüreceği kestirilemiyor.

Analistler iki olasılıktan söz ederken birincisinin vergi paketinin kalibre edilmesi ikincisinin ise İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Kasım ayını beklemeden acil bir toplantıyla faiz artırması olduğunu söylüyor.

Piyasalar şu anda BoE’nin bir sonraki toplantısında faizi 100 bps daha yükselterek politika faizini %3.25’e çekmesine %88 ihtimal biçiyor.

Bloomberg’de yer alan bir analize göre sterlindeki düşüşten en fazla zararı Belçika, Hollanda, İrlanda ve Türkiye görecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu