KıbrısManşetSiyaset

Şu karma oy meselesine gelmişken

Tartışmasız bir şekilde, karma oyun kalkması bireysel küçük hesapları da sona erdirecektir. Aynı partililer birbirini "kesmeyecek", kimse kimseyle liste çalışması yapmayacaktır. En önemlisi de, partiler politikalarını tartıştıracak ve seçime katılacakları kadrolarının kalitesini güçlendirmek zorunda kalacaklardır. Bunun için karma oyun kaldırılması önemli bir adımdır. Aksi halde, fikirlere ve programlara değil, tanıdıklara ve "iyi" insanlara oy vermeye devam edeceğiz

Karma oyunun kalkması ile birlikte  seçim yarışının partiler arası tercihe dönüşecek. Bu durumda mecburen partiler seçime girmeden daha belirgin ve aralarında çizgilerini farkı ortaya koyacak şekilde  belirlemek zorunda kalacaklar ve siyaset üretme çabası içerisine girecekler.

Ve fakat konunun olumsuz yanı ise seçmenin  böyle bir seçeneğinin elinden alınmasıyla birlikte  sandıklara rağbet göstermeyebilir.

Yani seçime katılım oldukça düşük olabilir.

Bu da konunun olumsuz tarafı.

Lakin karma oy kalkacaksa bunun bir sonucu olarak kişisel ilişkiler ön planda çıkmayacak oy verirken.

Fakat bu tek başına yeterli mi?

Elbette hayır.

Parti içi tercihinin de bire düşürülmesi çok yerinde bir karar olur. Zira  bu kirli ittifakları da ortadan kaldırır. Böyle bir sistemi yerleştirmek için dünyadan örneklere bakılabilir.  Barajın yükseltilmesi ile de irade daha güçlü sandığa yansıyacak. 2 veya 3 vekille ülke yönetiminde anahtar pozisyon bulan ve  söz sahibi olan anlayış ortadan kalkacak. Dolayısıyla ortada duran gerçek mevcut seçim sisteminin sıkıntı yarattığıdır.

Peki karma oy neden kalkmalı?

Şunu öncelikle ortaya koymak lazım.

Hepimiz farkındayız ki, karma oyun, siyasi partilere olan güvenin azaldığı bir ortamda “demokratik” bir çözüm olarak tercih edilmesi anlaşılırdır. Şöyle ki, son seçimlerde karma oylara yöneliş 3.parti düzeyinde olmuştur. Bununla birlikte, karma oyun seçmeni fikirlerden çok kişilere yönelttiği de ortadadır. Bu da, siyasette ilkeleri doğrultusunda “bir şey yapmak isteyenler” yerine giderek her yol mubahtır anlayışıyla hareket ederek “bir şey olmak isteyenleri” daha avantajlı hale getirmiştir. Dolayısıyla birçok siyasi kimliğin  farklı siyasi görüşlere sahip rakipleriyle kirli ilişkilere girerek her seçim bir şekilde sandıktan çıkmasının nedeni de karma oy değil midir? Tartışmasız bir şekilde, karma oyun kalkması bireysel küçük hesapları da sona erdirecektir. Aynı partililer birbirini “kesmeyecek”, kimse kimseyle liste çalışması yapmayacaktır. En önemlisi de, partiler politikalarını tartıştıracak ve seçime katılacakları kadrolarının kalitesini güçlendirmek zorunda kalacaklardır. Bunun için karma oyun kaldırılması önemli bir adımdır. Aksi halde, fikirlere ve programlara değil, tanıdıklara ve “iyi” insanlara oy vermeye devam edeceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu