GenelKıbrısManşet

UBP’li Berova’dan “Başkanlık Sistemi” değerlendirmesi

"Bu tarz bir değişiklik için Anayasa'nın yeniden yazılması gerekir."

GIYNIK ÖZEL

 

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Özdemir Berova, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yaptığı ziyaret sonrası artan “KKTC’ye Başkanlık Sistemi” konusunu, GIYNIK WEB TV’de Mine İçsel’e değerlendirdi.

Başkanlık Sistemi konusunun ziyarette ve sonrasındaki süreçte konuşulmadığını belirten Berova, bu tarz bir değişimin ağızdan çıktığı kadar kolay olmadığını söyledi.

Berova şu cümleleri kullandı:

“Sistem değişikliğine gitmek ağızdan çıktığı kadar kolay değildir. Bu tarz bir değişiklik için Anayasa’nın yeniden yazılması gerekir. Halkımızın Anayasa değişikliği konusunda ciddi bir hassasiyeti var bunu son yapılan referandumda da gördük. Bu şekilde sistem üzerinde yaşanacak radikal bir olay için de bir anayasa değişikliğinin olabilmesini ben çok kolay görmüyorum. Ama parlamenter sistemde daha istikrarlı hükümetler yaratabilmek için gerek seçim yasasında gerekse diğer yasalarda yapabileceğimiz güçlendirme adımları atılabilir. Bunlar Anayasa değişikliği de gerektirmez. Tabi ki Başkanlık sistemi konuşulabilir, tartışılabilir ama yakın zamanda böyle bir radikal değişim haritasını görmüyorum”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu