KıbrısManşetPolisiye – Adli

Suçsuz yere aylardır hücrede tutuluyor

Merkezi Cezaevinde ilkel uygulama. Cinsel kimliğinden dolayı Marin Tonev, aylarca yargılanmayı ‘Hücre hapsinde’ bekledi, Başkan Aksun durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi

 

 

 

Merkezi Cezaevinde ilkel uygulama. Marin Tonev isimli tutuklu, cinsel kimliğinden dolayı aylarca yargılanmayı ‘Hücre hapsinde’ bekledi, Başkan Aksun durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi

UTANÇ VERİCİ UYGULAMA

Ekim ayında Narkotik ekiplerinin aldığı bir bilgi doğrultusunda Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye geçen ve üzerinde uyuşturucu madde ile yakalanan Bulgar vatandaşı Marin Tonev aleyhindeki karar açıklandı. Aleyhine getirilen davaları kabul eden Tonev’in avukatı Merkezi Cezaevinde müvekkilinin insanlık dışı bir muamele gördüğünü cinsel kimliğinden dolayı Ekim ayından bu yana tüm tutuklu haklarından mahrum ‘Hücre hapsinde’ tutulduğunu beyan etti.

CİNSEL KİMLİĞİ NEDENİYLE DIŞLANDI

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde oy birliği ile alınan kararı Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun açıkladı. Avukatın beyanlarına dikkati çeken Aksun, sanığın trans bir birey olduğunu ancak kimlik belgesinde hala “erkek” olarak göründüğünden cezaevinin erkek bölümünde tutulduğunu; bu hususun anlaşılabilir olduğunu ancak sanığın merkezi cezaevi tarafından şahsi güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesi ile koğuş yerine hücrede tutulduğu yönünde beyanını hatırlattı.

AKSUN: AĞIR BİR HAK İHLALİ

Kararında önemli bir noktaya da dikkati çeken Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, “Eğer sanık avukatının dile getirdiği şekilde sırf cinsel eğilimi veya trans birey oluşu dolayısı ile (kendi güvenliğinin sağlanabilmesi için) hücrede tutulduysa bu sanığın yok yere cezalandırılması anlamına gelir ki bu ağır bir hak ihlalidir” dedi. Hukuk devletinde böyle bir uygulamanın kabul görmesinin mümkün olmadığının da altını çizen Aksun, uygulamanın mutlaka düzeltilmesi gerektiğine değindi.

“BAKANLIK DERHAL BİLGİLENDİRİLMELİ”

Merkezi Cezaevinin bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığının konu hakkında bilgilendirilmesi ve eğer yukarıdaki iddiaların doğruluğunun tespit edilmesi halinde gereğini yapması çağrısını yapan Aksun, sanığın işlediği suçlardan 75 gün hapis cezasına mahkûm edildiğini açıkladı.

Devrim DEMİR

Diğer Haberler

Başa dön tuşu