EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Sucuoğlu: Artık KKTC’nin ekonomik anlamda ayağa kalkıp yürümesi gerekiyor

UBP ve DP koalisyon hükümetinin dün Cumhuriyet Meclisinde güvenoyu almasının ardından Anadolu Ajansı’na konuşan Sucuoğlu, ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mevcut hükümet için en önemli önceliğin ekonomi olduğunu belirten Sucuoğlu, özellikle salgın nedeniyle KKTC’nin iki lokomotif sektörü olan yükseköğretim ve turizmin tüm dünyada olduğu gibi, kendilerini de etkilendiğini söyledi.

Başbakan Sucuoğlu, “Pandemi süreci, bu iki sektöre bağlı (yükseköğretim-turizm) yaklaşık 70 iç sektörü direkt olarak etkilemiştir. Bu yıl özellikle ana vatan Türkiye ve üçüncü ülkeden öğrenciler yoğun bir şekilde geliyor, gelecek de. Türkiye’den gelen öğrencilerle birlikte, KKTC vatandaşı öğrenciler de dahil, 103 bin öğrenci var KKTC genelinde. Bu yavaş yavaş bir hareketlilik hissettiriyor.” diye konuştu.

Yükseköğretim ve turizmin yanı sıra müteahhitlik gibi sektörlerin önünü açmak için adımlar atacaklarını vurgulayan Sucuoğlu, KKTC’nin bir şekilde sıcak paraya ulaşması, ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durmayı başarması ve bu yüzden üç ana sektörün yanına diğer sektörlerin de monte edilmesi gerektiğini ifade etti.

“ARTIK KKTC’NİN EKONOMİK ANLAMDA AYAĞA KALKIP YÜRÜMESİ GEREKİYOR, O YÖNDE ÇOK CİDDİ PLAN VE PROGRAMLARIMIZ OLACAK, ATACAĞIMIZ ADIMLAR OLACAK”

Sucuoğlu, “KKTC maliyesinin hızlı bir şekilde tekrardan ihtiyaç duyduğu ve ödeme mükellefiyetleri olan kaynağa ulaşması gerekiyor. Bunun için de ana vatan Türkiye, on yıllardır olduğu gibi, yardımı esirgemiyor, katkıyı yapıyor. Artık KKTC’nin ekonomik anlamda ayağa kalkıp yürümesi gerekiyor, o yönde çok ciddi plan ve programlarımız olacak, atacağımız adımlar olacak. Bu planı ve programları hazırlama dönemindeyiz şu anda.” şeklinde konuştu.

Mevcut hükümetin bir seçim hükümeti olarak kurulduğunu hatırlatan Sucuoğlu, esasında 23 Ocak 2022’de yapılması konusunda Cumhuriyet Meclisi’ndeki tüm partilerce uzlaşılan erken seçim sonrası için ön hazırlıklar yaptıklarına değindi.

Sucuoğlu, 23 Ocak’ta yapılacak erken seçiminin galibinin Ulusal Birlik Partisi (UBP) olacağını söyleyerek, yaptıkları anketlerin de bunu gösterdiğini kaydetti.

Hükümeti kurma görevini aldıkları 1 Kasım 2021’den sonraki sürece birçok şey sığdırdıklarının altını çizen Sucuoğlu, yeni hükümetle birlikte Cumhuriyet Meclisinin yeter sayı sorununu aşarak toplanmaya başladığını vurguladı.

Sucuoğlu, 23 Ocak’taki erken seçime kadar 2022 yılının bütçesinin geçirilmesi yönünde de karar aldıklarını, gerginlik yerine birlikte hareket etme yönünde bir sürecin başlangıcını sağladıklarını anlattı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu