GenelKıbrısManşetSiyaset

‘Sunat Atun Cumhuriyeti’

Maliye Bakanı Sunat Atun’u görevden almak ve yerine UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu’nu kabineye atamak için düğmeye basan Başbakan Sucuoğlu, Ankara’nın engeliyle karşılaştı. Ankara, Sunat Atun’un görevden alınmasına müsaade etmezken, Başbakan Faiz Sucuoğlu ise Çarşamba günü acil olarak Ankara’ya çağırıldı

Maliye Bakanı Sunat Atun’u görevden almak ve yerine UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu’nu kabineye atamak için düğmeye basan Başbakan Sucuoğlu, Ankara’nın engeliyle karşılaştı. Ankara, Sunat Atun’un görevden alınmasına müsaade etmezken, Başbakan Faiz Sucuoğlu ise Çarşamba günü acil olarak Ankara’ya çağırıldı

AÇIKLAMANIN ÜZERİNDEN 6 GÜN GEÇTİ… Fahiş elektrik zammı ve alkollü içkilere yapılan okkalı fon artışının ardından, toplumdan gelen yoğun tepkiler üzerine, 6 Nisan günü gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Faiz Sucuoğlu, elektrik tariflerinde ve alkollü içkilere uygulanan fonda indirime gidileceğini belirterek, yeni tarife ve fon miktarlarını da açıklamıştı. Bakanlar Kurulu toplantısının üzerinden 6 gün geçmesine rağmen halen ne yeni elektrik tarifleri ne de içkilerin yeni fon miktarları Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmedi.

EN BÜYÜK ENGEL SUNAT ATUN… GIYNIK Gazetesi’nin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre; söz konusu indirimlerin yürürlüğe girmemesinin perde gerisinde, 7 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, adeta üstü kapalı şekilde Başbakan Faiz Sucuoğlu’nu halka karşı dürüst olmamakla suçlayan Maliye Bakanı Sunat Atun’un engelleme girişimleri olduğu ortaya çıktı. Sunat Atun’un gerek elektrik tarifelerine yapılan zamlar konusunda gerekse alkollü içkilerin Fiyat İstikrar Fonu oranlarında yapılan artışlar konusunda Bakanlar Kurulu ile gerekli istişareleri yapmadan karar aldığı ve hükümete dayattığı bu nedenle de zamların geri alınması noktasında en büyük engel olduğu da öğrenildi.

BAŞBAKAN’IN TALİMATLARINI UMURSAMIYOR… Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun, Maliye Bakanı Sunat Atun’u ciddi şekilde uyardığı ve söz konusu kararların yürürlüğe girmesi için talimat verdiği öğrenilirken, Atun’un ise zamları geri almamak için direttiği ve bu nedenle kararların Resmi Gazete’de yayınlanmadığı da gelen bilgiler arasında. Dün, Başbakan Sucuoğlu’nun “Ya bu indirim kararları yürürlüğe girer ya da seni görevden alırım” restini bile dikkate almayan Sunat Atun’un başına buyruk tutumu bardağı taşıran son damla oldu.

AKSA’NIN MEMURU SUNAT ATUN… Maliye Bakanı Sunat Atun’un kabinede yer almasının perde gerisinde ise AKSA olduğu ortaya çıktı. AKSA’nın Ankara’ya ‘ricası’ ile Atun’un kabinede yer almasının sağlandığı öğrenilirken, KIB-TEK’in de Ekonomi ve Enerji Bakanlığı uhdesinden alınarak Maliye Bakanlığı’nın uhdesine verilmesinin nedeni de böylelikle gün yüzüne çıktı. Alkollü içki ürünlerinin FİF oranlarını ciddi oranda artıran ve bunu da, “bira sütten daha ucuza satılıyordu” gibi herkesin alay konusu haline gelen bir bahaneyle savunan Atun’un planının; FİF’te birikecek para ile hem KIB-TEK’in AKSA’ya olan borcunu hem de kendisinin vefa borcunu ödemek olduğu da öğrenildi.

BAŞBAKAN’IN TAVRI NET… Çarşamba günü Ankara’ya hareket edecek olan Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun, Sunat Atun konusunu TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la yüz yüze görüşeceği ve Sucuoğlu’nun talebinin kesin olarak Sunat Atun’un görevden alınması olacağı da öğrenildi. Öte yandan Başbakan Sucuoğlu’nun yakın çevresine, Ankara’dan olumsuz yanıt alması halinde ‘Başbakanlıktan istifa etmeyi düşündüğünü’ dile getirdiği de GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan bilgiler arasında. Maliye Bakanlığı’nda adeta kendi krallığını kuran, yıllardır gelmiş geçmiş tüm bakanların dinlenme odası olarak kullandıkları odayı mescide çeviren Sunat Atun’un, kendisini Başbakan ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’ndan üstün gören tavrı parti içerisinde de ciddi bir tepkiye neden oldu. Hem hükümet, hem de UBP içerisindeki Sunat Atun krizinin nasıl çözüleceğiyse bilinmiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu